Ján Hargaš. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Sú dôležitejší podnikatelia alebo stranícke tričká? Koalícia má šancu na reparát

22.04.2024, 12:33

Stačilo by, aby štát umožnil tretím stranám (komerčným subjektom) pristupovať do štátnych registrov kontrolovaným a bezpečným spôsobom.

Raz som to už vyskúšal – dal som v parlamente návrh, ako sa zbaviť zbytočnej administratívy pre podnikateľov. Neprešiel hlasovaním, hoci som nepočul žiadne argumenty, prečo je návrh zlý. Našli sa dokonca fanúšikovia zbytočnej byrokracie ako Ľuboš Blaha, Tibor Gašpar alebo Andrej Danko, ktorí hlasovali proti návrhu. Zrejme obľubujú zbytočné chodenie po úradoch.

image

Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné

Vyhodili ma dverami, vraciam sa oknom. Väčšina koaličných poslancov sa vo februári pri hlasovaní o mojom zákone zdržala, nechceli podporiť návrh opozície. Vyhrala samoľúbosť. Teraz dostávajú šancu na reparát. Opatrenie, ktoré by ukončilo zbytočné nosenie dokladov medzi inštitúciami, navrhujem doplniť do vládneho návrhu ministerky hospodárstva Denisy Sakovej. Už v stredu sa ukáže, či sa táto vláda dokáže preniesť nad koalično-opozičný politický boj v prospech podnikateľov, alebo opäť vyhrá samoľúbosť.

Podnikateľské „kilečká“ pokračujú

Rozbehol to už Richard Sulík a ministerka hospodárstva od myšlienky takzvaných kilečiek neustúpila. Drží sa cieľa priniesť ročne sto opatrení na zníženie administratívnej záťaže podnikateľov. Tohtoročnú verziu predniesla v januári. Je to chvályhodné a poslanecký klub Progresívneho Slovenska zákon v prvom čítaní na februárovej schôdzi parlamentu podporil. Myslíme si však, že proti byrokracii sa dá bojovať ešte viac, a preto som do druhého čítania na aktuálnej schôdzi predložil doplňujúci návrh k tomuto zákonu.

Tí, čo podnikáte, určite poznáte situáciu, keď od vás v banke, poisťovni alebo u operátora požadujú predloženie nejakého štátneho potvrdenia alebo výpisu: výpis z obchodného registra, výpis z registra trestov, potvrdenie z katastra a mnohé ďalšie. Nasleduje cesta na úrad alebo na pobočku Slovenskej pošty, vyžiadanie výpisu (zvyčajne za poplatok), cesta naspäť, len aby ste papier mohli odovzdať. Zbytočné náklady, zbytočné nervy, stratený čas. Ročne Slovenská pošta vydá približne 350-tisíc takýchto výpisov (údaj za rok 2022).

Stačilo by pritom, aby štát umožnil tretím stranám (komerčným subjektom) pristupovať do štátnych registrov kontrolovaným a bezpečným spôsobom, aby si mohli tieto informácie overiť a nerobiť z ľudí poštárov. Samozrejme, všetko len so súhlasom osoby, ktorej sa údaje týkajú.

Aké má koalícia priority?

Informačné systémy na to štát má, chýba len vôľa a legislatíva. Môj doplňujúci návrh k zákonu pani Sakovej rieši práve tento problém. Odhadujeme, že by sme takto ročne ušetrili štátu a podnikateľom viac ako štyri a pol milióna eur.

Progresívne Slovensko vládny zákon na zlepšovanie podnikateľského prostredia  podporí, keďže nám ide o podnikateľov, a nie o to, kto ho predkladá. Sme konštruktívna opozícia. Po hlasovaní o mojom vylepšení vládneho zákona uvidíme, ako majú priority nastavené v koalícii.

Autor je poslanec za Progresívne Slovensko a expert na digitalizáciu

 

 

01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 02 - Modified: 2023-09-19 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ako pomôcť podnikateľom a neuviaznuť v slepej uličke 03 - Modified: 2023-02-10 14:31:07 - Feat.: 1 - Title: Chceli menej byrokracie aj tvrdý bič na korupciu. Už teraz je jasné, ktoré sľuby vláda nesplní
01 - Modified: 2024-04-25 15:11:42 - Feat.: - Title: Spoločnosť Winkelmann od štátu kupuje pozemky v priemyselnom parku, postaví tam závod 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-10 14:16:07 - Feat.: - Title: Saková rokovala o možnosti prepravy plynu z kaspického regiónu na Slovensko 05 - Modified: 2024-04-08 12:55:23 - Feat.: - Title: Rezort hospodárstva súhlasí s kritikou NKÚ. Môže za to predošlá vláda, reaguje na výsledky kontroly
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 23:11