Reuters
StoryEditor

Richard Sulík: Angela Merkelová dostala účet za milión migrantov

24.09.2017, 20:55
Dnešné nemecké parlamentné voľby vyhrala s 33 percentami CDU, ktorú vedie Angela Merkelová, avšak je to najhorší výsledok od konca druhej svetovej vojny.

Oproti posledným voľbám stratila CDU vyše 8 percent a presne o toľko viac získala strana AfD (Alternative fuer Deutschland), ktorá sa po prvý krát dostala do Bundestagu (v preklade Spolkový snem, čo je nemecký parlament).

Straty pre CDU a zisky pre AfD by boli ešte väčšie, keby sa vedenie AfD nebolo rozhádalo – najprv Frauke Petry vystrnadila zakladateľa Bernda Luckeho a potom duo Gauland/Wieland odstavilo Frauke Petrya. To je však osud takmer všetkých nových strán, problém je, že momentálne je táto strana pre mňa osobne z viacerých dôvodov nevoliteľná. Mimochodom, za radostnú správu považujem, že nemeckí liberáli FDP sú s 10-imi percentami opäť v hre.

Napriek tomu sa voliči jasne vyjadrili a Angele Merkelovej vystavili účet za to, že v roku 2015 v rozpore s nemeckou ústavou (Grundgesetz článok 16a ods. 2) vpustila do krajiny viac ako jeden milión migrantov a dodnes si túto chybu nepriznala a už vonkoncom sa za ňu neospravedlnila.

Najhorší povojnový výsledok dosiahla aj socialistická SPD (20%, strata 5%) a kresťanská CSU (49%, strata 11%). SPD sa ako koaličný partner merkelovej CDU úplne stratila a CSU síce protestovala proti migrantom, ale nakoniec sklopila uši (pripravenú žalobu nepodali, na strope netrvali).

Toľko k výsledkom, podstatná otázka je čo bude ďalej:

Socialisti (SPD) očividne pochopili, že doterajšia veľká koalícia (s CDU) im masívne škodí, navyše Schultz je slabý líder, a tak ďalšiu veľkú koalíciu odmietli. Tento postoj sa samozrejme môže zmeniť.

SPD ohlásila, že chce viesť opozíciu, aj preto, lebo inak by ju viedla AfD, keďže je s 13-imi percentami treťou najsilnejšou stranou.

CDU a FDP sami vládu nepostavia, možné je však, že do partie zoberú Zelených. Tejto koalícii (podľa straníckych farieb takzvaná Jamaika Koalition) sa pripisujú najväčšie šance.

To je tak plus mínus všetko, Nemecko nečaká žiadna silná a presvedčivá vláda. Angela Merkelová je oslabená asi ako britská premiérka Tereza Mayová. Ak bude Angela Merkelová hrať veľkú Európanku a čerstvo zvolenému francúzskemu prezidentovi Macronovi príliš ustupovať, ešte viac doma oslabí a AfD ešte viac posilní. Ak mu ustupovať nebude, žiadne francúzsko-nemecké jadro sa konať nebude a obaja politici budú robiť to, za čo sú platení – hájiť záujmy svojich krajín.

Z tohto pohľadu dopadli voľby v Nemecku celkom dobre. AfD nebude vládnuť, no bude vládnej koalícii brániť v ďalšej integrácii EÚ ako napríklad spoločnému ručeniu za vklady, eurobondom, či európskemu ministrovi financií. Navyše, ak by v najbližších štyroch rokoch vznikla v Nemecku turecká resp. moslimská strana, mala by množstvo voličov (počet Moslimov sa v Nemecku blíži k 10-im miliónom) a ako reakcia na to, by AfD ešte viac posilnila.

V Nemecku teda žiadne prevratné zmeny nebudú, pravdepodobne ani len žiadne nové jadro o ktorom Robert Fico toľko básni a k čomu mu bratislavská kaviareň toľko tlieska. A práve preto Slovensko spraví najlepšie, ak sa prestane stále na niekoho upínať a bude dôsledne hájiť záujmy svojich občanov.  

01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 05 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa
menuLevel = 1, menuRoute = komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 08:37