TASR/Úrad vlády SR
StoryEditor

Merkelová prevzala iniciatívu a navštívila provincie. Ak neuspeje, Fico si nenechá ujsť príležitosť

30.08.2016, 00:00
Pred bratislavským summitom Európskej únie sa jej reálna šéfka Angela Merkelová vydala do provincií, aby zistila, aké tam panujú názory.

Európsku úniu čaká ďalší z radu "kľúčových summitov", ktoré zvyčajne nič neprinášajú. Teraz je však situácia naozaj vážna a iniciatívu prevzala nemecká kancelárka. Žiadna veľká vôľa niečo meniť na nej však vidieť nie je, píše vo svojom komentári šéfredaktor MF DNES Jaroslav Plesl.

Pred bratislavským summitom Európskej únie sa jej reálna šéfka Angela Merkelová vydala do provincií, aby zistila, aké tam panujú názory. V piatok sa vo Varšave zišla s odbojnými predsedami (a jednou predsedníčkou) vlád krajín Vyšehradskej štvorky a najneskôr na tlačovej konferencii, ktorá sa prekvapivo konala už pred začiatkom rokovaní, musela pochopiť, že v provinciách panuje trochu iná nálada ako v Berlíne a Bruseli.

Poľská premiérka Beata Szydlová sa ako správna hostiteľka ešte celkom držala, ale keď dostal slovo maďarský premiér Viktor Orbán, naservíroval pred Merkelovou všetky aktuálne problémy Európskej únie bez obrúskov rovno z papiera, a to všetko v úplne surovom stave.

EÚ podľa Orbána "stratila schopnosť adaptácie prakticky vo všetkých smeroch", čo sa podľa neho prejavuje tým, že nie je schopná dodržiavať ani vlastné pravidlá vnútornej prevádzky. Nedokáže ochrániť svoje hranice a netrestá ani porušovanie rozpočtovej disciplíny. Podľa Orbána by sa tak mali správne orgány Európskej únie vrátiť k tomu, čo majú robiť, pričom hlavne Európska komisia (reprezentovaná dnes hlavne svojím arogantným predsedom Jeanom-Claudom Junckerom) sa má - slovami maďarského premiéra - prestať hrať na politiku.

Ako je u Angely Merkelovej zvykom, pri Orbánových slovách ani nepohla brvou. Žiadne emócie neprejavila ani pri vystúpení slovenského premiéra Roberta Fica. Ten kancelárku upozornil, že s bratislavským summitom sa spájajú veľké očakávania a nejde vraj o nič menej ako o "hlboké, zásadné zmeny" vo fungovaní Európskej únie, pričom podľa Fica si lídri dvadsaťsedmičky nemôžu dovoliť v Bratislave sklamať.

Dôsledok, nie príčina

Silnejší verejný tlak na nemeckú kancelárku sa snáď ani predstaviť nedá. A do tejto mozaiky je ešte nutné zasadiť jej krátku zastávku v Prahe, kde sa jej vzoprel ako český premiér Bohuslav Sobotka, tak prezident Miloš Zeman sprevádzaný vicepremiérom Babišom a Bělobrádkom aj ministrom zahraničia Zaorálkom.

Zatiaľ čo Sobotka pred Merkelovou zopakoval, ako je systém prisťahovaleckých kvót pre Česko neprijateľný, Zeman jej rovno vmietol do tváre, že sa ich presadzovaním snaží riešiť problém, ktorý sama spôsobila.

Téme migračnej krízy sa Merkelová vo svojich vystúpeniach na ceste po provinciách skôr vyhýbala.

Zjavné je aj to, že aj na brexit by už najradšej zabudla, aby sa nemuselo riešiť, že - ako povedal Orbán - brexit nie je príčinou, ale dôsledkom problémov Európskej únie. Ak by sa jej však podarilo na bratislavskom summite diskusiu o Európskej komisii odtrhnutej z reťaze zamiesť pod koberec, bola by to jej ďalšia obrovská politická chyba. Fico má totiž pravdu v tom, že s touto schôdzkou sa spájajú veľké očakávania aspoň v tom smere, že politici budú hovoriť vecne, jasne a konkrétne ako Orbán, nie v bezobsažných frázach ako obvykle.

Fico si nenechá ujsť príležitosť

Ak bude EÚ v Bratislave prešľapovať na mieste, len prehĺbi hrob, ktorý jej v júni začali kopať britskí voliči a potom si od nich krompáč s lopatou s nadšením prevzal šéf Európskej komisie Juncker.

Ťažko si možno tiež predstaviť, že keď sa politici v Bratislave na ničom konkrétnom nedohodnú, budú nespokojenci pokojne čakať na ďalší neúspešný summit.

Minimálne Fico s Orbánom, z ktorých jeden bude doma a druhý skoro doma, si určite nenechajú ujsť príležitosť vymedziť sa voči váhavým strelcom typu Merkelovej a francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda.

Trhlina v Európskej únii by sa tým samozrejme významne zväčšila. A to vo chvíli, keď sa celá Európa klepe, ako sa na jeseň zachová turecký prezident Erdogan, až mu EÚ odoprie bezvízový režim. Premiér Orbán už tiež oznámil, že chce na hranici so Srbskom postaviť ďalší plot proti migrantom. Ak Angela Merkelová ani tak necíti potrebu niečo na EÚ meniť, možno pochopiť, že jej vláda Nemcom odporúča, aby sa radšej zásobili na vojnu.

01 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 02 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 03 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 20:12:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj požiadal lídrov Európskej únie o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane
menuLevel = 1, menuRoute = komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 21:26