Reuters
StoryEditor

S Ruháním pri kormidle ostanú temné sily plutóniového jadra v Iráne pod kontrolou

20.05.2017, 14:50

V piatkových prezidentských voľbách v Iráne zvíťazil Hassan Ruháni a prezidentský úrad tak bude zastávať aj ďalšie štyri roky. Ziskom viac ako 58 percent hlasov voličov Ruhání porazil svojho hlavného rivala Ibrahima Raisího, konzervatívneho klerika podporovaného iránskym duchovným vodcom ajatoláhom Alim Chameneím.

​Ruháního víťazstvo je potvrdením odklonu väčšiny Peržanov od tvrdej línie izolacionizmu a odmietania západnej kultúry presadzovanú islamskými klerikmi, či bývalým populistickým prezidentom Mahmúdom Ahmadinedžádom. V politickom systéme Iránskej islamskej republiky je prezident hybnou silou domácej i zahraničnej politiky vrámci ktorej Ruhání presadil aj utlmenie iránskeho jadrového programu výmenou za ukončenie medzinárodných sankcií. Jeho dohoda so západnými mocnosťami o utlmení jadrového programu napríklad umožnila krajine návrat na svetové trhy s ropou a priniesla jej ekonomický rozmach. Skutočným vodcom v Iráne je však najvyšší duchovný vodca ajatoláh Ali Chameneí, ktorý má právo veta nad všetkými politickými akciami a zároveň je najvyšším veliteľom mocných Iránskych revolučných gárd, hlavnej bezpečnostnej zložky islamského štátu.

Ruháního znovuzvolenie možno chápať aj ako odmietnutie diktatúry všemocného a v perzskej spoločnosti hlboko zakoreneného štátu. Peržania, hlavne tí mladí, odmietajú ultrakonzervatívny spôsob života a spoločenské reformy vedúce krajinu z izolácie vítajú. Možno očakávať, že Ruhání bude pokračovať v ceste otvárania sa svetu a náboženskej umiernenosti. Ako následovník bývalého reformného prezidenta Mohameda Chatámího si však uvedomuje, že kormidlom treba narábať opatrne, lebo snaha o prílišnú reformu súčasných politík sa v Iráne trestá. Chatámí, ktorý bol iránskym prezidentom od roku 1997 do roku 2005, sa totiž dostal do nemilosti najvyššieho kléra a je uväznený v domácom väzení, pričom všetky iránske médiá majú zákaz zverejňovať jeho fotografie či jeho názory.

Ruháního obhajoba prezidentského úradu je tiež odmietnutím populizmu. Jeho hlavný protikandidát Ibrahim Raisí s podporou najvyššieho duchovného vodcu ajatoláha Chameneího Peržanom sľuboval spravodlivejšiu redistribúciu bohatstva krajiny pre vidiecke obyvateľstvo, vrátane zvýhodnenia peňažných pôžičiek.

Ruháního víťazstvo je voľbou zmeny k lepšiemu zajtrajšku a odklonom od politiky strachu. V čase narastajúceho populizmu je pre svet dobré, že v blízkovýchodnej mocnosti disponujúcej znalosťami o temných silách plutóniového jadra bude najbližšie štyri roky politiku formovať umiernený prezident. Vo veku 77 rokov sa totiž od iránskeho duchovného vodcu zmena v myslení nedá očakávať. ​

01 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 02 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 03 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 04 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu? 05 - Modified: 2024-04-07 09:24:37 - Feat.: - Title: Hnutie Republika reagovalo na výsledky volieb: Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov
menuLevel = 1, menuRoute = komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 19:57