teherán útokReuters
StoryEditor

Islamský štát prvýkrát zaťal zuby do Islamskej republiky

08.06.2017, 14:40
Irán sa spamätáva z teroristických útokov na najposvätnejších miestach šiitskeho teokratického režimu.

Atentáty znamenajú, že Islamský štát priamo zaútočil na Islamskú republiku, píše vo svojej analýze vedúci zahraničnej rubriky MF DNES Milan Vodička.

Bolo to dobre naplánované, úder zasiahol dve srdcia Iránu, mauzóleum ajatolláha Chomejního a parlament, bol to naozajstný šok - a bolo to niečo, čo sa stať muselo. Islamský štát zaťal zuby do Islamskej republiky, teda do Iránu.

​Vôbec prvýkrát tak IS prerazil iránsky nepriedušný múr. Prinajmenšom 17 mŕtvych a desiatky ranených, streľba v priamom prenose: Iránci v stredu museli mať pocit, že nemôžu veriť vlastným očiam. Bol to prvý skutočne veľký útok, ktorý krajina zažila od čias, kedy sa islamská revolúcia z roku 1979 otriasla z najhoršieho.

Hoci to znie absurdne, Irán je svojím spôsobom po Izraeli najpokojnejšou a najstabilnejšou krajinou Blízkeho východu, zrejme je dokonca najbezpečnejšou. Ľudia budú mať o čom premýšľať: výmenou za letargiu im režim podobne, ako tomu bolo u nás pred rokom 1989, zaisťoval bezpečie v uliciach.

Ale tento útok neprišiel z čistého neba. Iránski politici opakovane varovali, že IS sa pokúša presiaknuť aj k nim a že predstavuje vážnu hrozbu. Tajné služby údajne prekazili niekoľko teroristických akcií.

"Naša vojna proti Peržanom vypukla," znelo v marci vo vyhlásení Islamského štátu. Bola to prvá otvorená vyhrážka v perzštine - a tiež rukavica hodená do tváre režimu.

Islamský štát sa snažil podnietiť proti režimu iránskych sunnitov, ktorých je v 90-miliónovej krajine možno až desať miliónov. Ich sunnitské srdcia sa skutočne ohrievajú, takže úrady už zadržali 1 500 ľudí, ktorí chceli prekročiť hranice a pridať sa k IS. Islamský štát sa ale vo svojom videu snažil presvedčiť aj šiitov. Úplne vážne im tvrdil, že Irán je tajný spoločník USA a Izraela.

Vlastne by bolo divné, keby Islamský štát nešiel Teheránu po krku. Šiitsky Irán je pre arabských sunnitov tradičnou červenou handrou z náboženských dôvodov, okrem toho predstavuje regionálneho mocenského rivala krajín, ako je Saudská Arábia, ktorá sa síce oficiálne na radikálov z Islamského štátu mračí, ale za rohom náboženských horlivcov, fanatikov a extrémistov, ako sú oni, podporuje.

Irán je na druhej strane fronty v blízkovýchodných vojnách, pretože podporuje šiitov v konfliktoch v Jemene, Iraku a samozrejme aj Asada v Sýrii.

Útok teda musel prísť. A iránske tajné služby sa budú musieť veľmi snažiť, aby neprišli ďalšie. Na internete sa v stredu pohotovo objavilo video natočené útočníkmi pri útoku v iránskom parlamente, kde ktosi hovorí: "Myslíte, že odídeme? Nie, zostaneme, ak je to vôľa božia."

01 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 02 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 05 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom?
menuLevel = 1, menuRoute = komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 11:58