TASR
StoryEditor

Sulík reaguje na Fica: Nerovnaký meter Prvej ligy

13.06.2017, 14:49
Richard Sulík vyzýva premiéra na diskusiu.

Už niekoľko týždňov vtĺka Robert Fico Slovákom do hlavy, aké nutné je byť v prvej lige, no ani raz nepovedal, čo to presne znamená. Opäť raz ho vyzývam na vecnú diskusiu, postavenú na argumentoch a keď sa bojí ísť so mnou do politickej debaty, tak nech svoje argumenty zverejní.

Bezpochyby, Prvá liga znie ľúbivo, ale hrozí, že na ňu doplatíme. Napríklad preto, že Prvá liga, teda krajiny západnej Európy, nemá na seba a na nás rovnaký meter, uvediem štyri príklady:

  1. Pokuty za nedodržanie pravidiel
    Aktuálne nás chce EÚ pokutovať za to, že odmietame odobrať migrantov a to aj napriek tomu, že sme s prerozdelením nesúhlasili a dokonca sme podali žalobu ohľadne spôsobu hlasovania (mali hlasovať premiérovia s právom veta a nie ministri vnútra, ktorí boli prehlasovaní).

    Avšak ak západné krajiny porušia pravidlá, s ktorými dokonca súhlasili, konkrétne súhlasili s Maastrichtskými kritériami (deficit má byť menej ako 3 percentá), žiadna pokuta im nehrozí. Predseda komisie Juncker opakovane odmietol dať Francúzsku pokutu za prekročenie deficitu s odôvodnením, že Francúzsku sa pokuta nedáva.
  1. Otvorenie trhu
    My sme náš trh v dobrej viere otvorili západným firmám v plnom rozsahu, predali sme im za skutočne kamarátsku cenu strategické podniky (dokonca čo je úplne absurdné, Mikloš predal štátne elektrárne, aby boli v súkromných rukách, talianskej štátnej firme Enel a to ešte aj za babku), aj ozdravené banky. Fajn.

    Avšak pokiaľ ide o vpustenie našincov na západné trhy, krajiny Prvej ligy blokujú kde môžu. Napríklad našim autodopravcom hádžu pod rúškom boja proti sociálnemu dumpingu nové a nové polená pod nohy a Fico je ešte natoľko zadubený, že sa k tomu hlási.

  1. Spoločné ručenie za vklady
    Opäť len ďalšia búda, na ktorú doplatíme. V celej EÚ je 1 076 miliárd € zlých úverov a z toho má tá skvelá Prvá liga 721 miliárd €, konkrétne Francúzsko 148, Španielsko 141, Grécko 115, Taliansko 276 a Portugalsko 41. Pre porovnanie: Slovensko (máme polovicu obyvateľov Portugalska, resp. Grécka) má 2 miliardy zlých úverov.

    Ak sa budeme hrnúť do Prvej ligy, konkrétne do spoločného ručenia vkladov, do ktorého nás Fico ženie už dnes, opäť len doplatia slovenskí sporitelia, presne ako sme doplatili na Grékov (medzičasom sme za 1,3 miliardy € vystavili neodvolateľné a bezpodmienečné záruky ktoré išli do štátneho dlhu a 0,6 miliardy sme zaplatili do trvalého eurovalu)
  1. Poľnohospodárske dotácie
    To je síce pekné, že EÚ vypláca našim farmárom poľnohospodárske dotácie, tie však v skutočnosti škodia. Dôvod je ten, že poľnohospodár z Prvej ligy dostane od EÚ výrazne viac na hektár, ako ten slovenský. Výsledok je značný úpadok slovenského poľnohospodárstva a najmenší podiel domácich potravín v celej EÚ.

    V roku 2014 nám bolo prisľúbené dorovnať agrodotácie na priemer EÚ, ale tento sľub nebol dodržaný a vtedajší minister poľnohospodárstva poslušne sklopil uši

Takáto Prvá liga nám len uškodí a škodí nám už aj dnes. Robert Fico má síce plné reči o národnoštátnych záujmoch, no v skutočnosti je to len poslušný okresný politik, ktorého jediný záujem je naďalej môcť brať úplatky. V EÚ to samozrejme dobre vedia, ale keďže im najviac vyhovujú okresní politici, ktorí sa nechajú korumpovať eurofondmi, tak usilovne privierajú obe oči. 

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 03:54