StoryEditor

Župy: Chyby ,,trestali" odmenami

21.03.2006, 23:00

Účtovníčka z Domova sociálnych služieb pre dospelých v Kráľovičove -- Kračany sa môže už čoskoro ocitnúť pred súdom. Polícia ju stíha pre spreneveru. "Ústav ukrátila o viac ako milión korún. Časť peňazí však vrátila," informovala HN hovorkyňa trnavskej polície Martina Kredatusová.
Vyšetrovanie by sa malo skončiť už v apríli. Políciu na podozrivé finančné machinácie v domove upozornili kontrolóri trnavskej župy. "Kontrola odhalila nedovolenú manipuláciu s bankovými účtami organizácie, na základe ktorých došlo k prevodu peňazí na osobné účty pracovníčky," hovorí hlavný krajský kontrolór Dušan Drozda. Pri protizákonných prevodoch peňazí si podľa kontrolórov pravdepodobne pomáhala aj sfalšovanými faktúrami.
Príbeh účtovníčky nie je v regionálnej samospráve ojedinelý -- na základe podnetov regionálnych kontrolórov môže skončiť za mrežami viacero ľudí. V detvianskom Domove sociálnych služieb Úsvit nedokážu ani zdokladovať výdavky.

Chýb je stále viac
Regionálne samosprávy majú najväčšie problémy s účtovníctvom, rozpočtovou disciplínou, finančnou kontrolou a verejným obstarávaním. Počet chýb neustále stúpa. "Porušenie predpisov vzrástlo oproti roku 2004 takmer o 90 percent," konštatuje hlavný kontrolór banskobystrického regiónu Vladimír Šagát. Exemplárnym príkladom sú zistenia v Košickom kraji, kde kontrolóri našli takmer sedemsto pochybení proti zákonom a pravidlám. "Ich finančné vyčíslenie predstavuje 263 miliónov korún," tvrdí hlavný kontrolór Košického kraja Vojtech Farkaš.

Odmeny aj vinníkom
Vedenia žúp napriek tomu vyplácajú odmeny aj tým, ktorí zákon bezprostredne porušili. K zmene správania by mali viesť aj výmeny vo vedení žúp po vlaňajších regionálnych voľbách. "Výsledky kontrol sa premietnu do praxe. Nemajú iba preventívnu, ale aj sankčnú funkciu," avizuje šéf Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Murgaš.

01 - Modified: 2003-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ak sa obce nedohodnú, zasiahne vláda
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 13:39