StoryEditor

Biely dom odsúdil spôsob, akým Irán zaobchádzal s Britmi

07.04.2007, 08:41
Autor:
SITASITA

Biely dom v piatok odsúdil ako "poľutovaniahodné" zlé zaobchádzanie Iránu s príslušníkmi britského námorníctva. "To, čo vojaci dnes povedali, je poľutovaniahodným a mimoriadnym sklamaním, ak sa s nimi akýmkoľvek spôsobom zaobchádzalo nepatrične," povedal novinárom hovorca Bieleho domu Gordon Johndroe. "Ak je to, čo (vojaci) opísali pravdivé, a ja nemám dôvod si myslieť, že to tak nie je, potom sa zdá, že nešlo o vhodné správanie a konanie," povedal Johndroe.

Britskí námorníci, ktorých držali Iránci 13 dní v zajatí, počas piatkovej tlačovej konferencie povedali, že ich väznitelia v rámci "psychického" zastrašovania opakovane vyzliekali, spútavali a zaväzovali im oči. Deň po návrate do Británie sa vojaci priznali, že sa obávali o svoje životy, ak sa nepriznajú, že vstúpili do iránskych výsostných vôd. Iránci im vraj hrozili až sedemročným väzením. "Britská vláda celý incident poriadne prešetrí," povedal hovorca Bieleho domu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 16:07