StoryEditor

Pöttering: Budem bojovať za európsku ústavu

16.01.2007, 13:50
Autor:
SITASITA

Hans-Gert Pöttering, kandidát na post predsedu Európskeho parlamentu, v utorok zopakoval svoju podporu európskej ústave. "Musíme zachrániť podstatu ústavnej zmluvy, pretože potrebujeme reformu inštitúcií. Európa môže prežiť iba vtedy, ak zostane verná svojim hodnotám a tie sú zakotvené v druhej časti ústavy," vyhlásil pred voľbou šéf európskych konzervatívcov. Pöttering chce zároveň posilňovať aj dialóg medzi kultúrami a civilizáciami.
Európski poslanci budú v utorok formálne hlasovať o novom predsedovi Európskeho parlamentu, ktorým sa má stať nemecký kresťanský demokrat Pöttering. Výmena na najvyššom poste je výsledkom technickej dohody medzi najsilnejšími frakciami EP - ľudovcami a socialistami. Josep Borrell Fontelles, španielsky socialista, ktorý viedol Európsky parlament od polovice roka 2004, v pondelok oficiálne odstúpil. Pöttering viedol od roku 1999 frakciu EPP-ED a je blízkym spolupracovníkom nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.
Napriek tomu, že socialisti a ľudovci majú v EP absolútnu väčšinu a s hlasovaním by nemal byť problém, Pöttering má dvoch vyzývateľov. Šéfka frakcie zelených, Talianka Monica Frassoniová, môže v hlasovaní získať podporu radikálnej ľavice a časti liberálov. Ďalší dvaja kandidáti, francúzsky komunista Francis Wurtz a dánsky euroskeptik Jens-Peter Bonde, nemajú podľa pozorovateľov žiadnu šancu. Podľa očakávania by mal Pöttering EP viesť do nasledujúcich volieb v 2009.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 21:00