StoryEditor

Hurikán Katrina sa stal námetom rapovej skladby

12.09.2005, 11:50
Autor:
TASRTASR

Ostrá kritika hviezdy hiphopu Kanya Westa na adresu amerického prezidenta Georgea W. Busha za neskorú pomoc oblastiam postihnutým hurikánom inšpirovala houstonské rapové duo The Legendary K.O. (alias K-Otix) k napísaniu novej skladby.
Raperi z Texasu použili ako nosný prvok Westove slová "George Bush Doesn't Care About Black People" (Busha nezaujímajú černosi) a pesničku s týmto názvom dali k dispozícii na bezplatné stiahnutie na svoju internetovú stránku http://www.k-otix.com. Hneď v prvý zaznamenali na stránke viac ako 10.000 downloadov.
"Stoj čo stoj som chcel napísať skladbu o tejto katastrofe, v ktorej bude niekto, kto žije v New Orleanse a vláda ho nechá v štichu, v prvej osobe hovoriť o svojich dojmoch," povedal raper Micah Nickerson, bývajúci neďaleko Astrodomu v Houstone, kde núdzovo bývajú stovky obetí hurikánu Katrina. "Mal som však problémy vyjadriť moje city a dojmy v slovách. No keď som počul Kanya v televízii, mal som ju za okamžik hotovú."
Podľa Nickersonovho kolegu Damiena Randla skladba vyjadruje to, čo si mnohí myslia o súčasnej vláde: "Je jedno, kto s akou stranou sympatizuje. Myslím si, že všetci sa zhodneme, že je to najhoršia ľudská katastrofa. Nie je možné, aby časť spoločnosti bola v takejto situácii znevýhodnená. Bezpečnosť a blaho všetkých ľudí musia byť vždy na prvom mieste."
V rámci benefičného programu stanice NBC kritizoval West okrem Busha aj novinárov. "Neznášam, ako nás médiá zobrazujú," povedal v živom vysielaní. "Keď ukazujú černošskú rodinu, hovoria, že rabuje. Keď vidíte belošskú rodinu, hovoria, že hľadá jedlo." Po týchto slovách sa kamera ihneď od Westa odvrátila a zo záznamu odvysielaného o tri hodiny neskôr jeho vystúpenie vystrihli.
5 hy

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 16:02