StoryEditor

Rezort financií ČR uvažuje o raste zníženej sadzby DPH

16.03.2007, 09:26
Autor:
SITASITA

České ministerstvo financií uvažuje o zvýšení preferenčnej, zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na 9 % zo súčasných 5 %. Konečné rozhodnutie o výške daňových sadzieb však ešte napadlo, povedal v piatok hovorca rezortu Ondřej Jakob. "Je to jeden z viacerých pracovných variánt. Na začiatku apríla sa predstaví reforma ako celok. Stále sa na tom pracuje," uviedol Jakob.
Rezort financií v súčasnosti prepočítava návrhy na zmeny daní tak, aby odpovedali zámeru vlády znížiť deficit verejných financií prostredníctvom škrtov v sociálnych dávkach, ako aj jej programu znížiť dane z príjmov a majetkové dane. Týždenník Euro na svojej internetovej stránke uviedol, že zvýšenie nižšej sadzby DPH na 9 % by prinieslo budúci rok 25 mld. CZK. Základná sadzby DPH by mala zostať na súčasnej úrovni 19 %, uviedlo Euro.
Minister financií Miroslav Kalousek už dávnejšie naznačil, že kabinet počíta s jednotnou daňou z príjmu v intervale od 17 % do 19 %, zrušením dane z dividend, kapitálových výnosov, dane z dedičstva, darovania, dane z prevodu nehnuteľností a dane z poľnohospodárskej pôdy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 20:22