StoryEditor

Krok OMV zvýšiť podiel v MOL označil Gyurcsány za nepriateľský

27.06.2007, 16:20
Autor:
TASRTASR
Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány dnes označil zvýšenie podielu rakúskej spoločnosti OMV v maďarskom ropnom a plynárenskom koncerne MOL za "nepriateľský krok".

Pondelňajšie zvýšenie podielu OMV z 10 % na 18,6 % sa zrealizovalo bez súhlasu spoločnosti MOL.
"Nepovažujem za priateľský krok, že spoločnosť, ktorá je v rukách štátu, bez toho, že by to avizovala, kúpi podiel v inej spoločnosti s tým zámerom, aby získala v nej vplyv. Použijeme všetky prostriedky na to, aby sme to znemožnili," uviedol predseda maďarskej vlády na tlačovej besede v Budapešti.
Podľa Gyurcsánya, ktorý mieni situáciu prerokovať s MOL, ide o nepriateľskú snahu o výkup, lebo tá nebola založená na dobrovoľne prijatej stratégii.
MOL v pondelok jednoznačne odmietol fúziu s rakúskou spoločnosťou OMV. Vo vyhlásení uviedol, že koncern so záujmom sledoval výkup akcií spoločnosťou OMV a jej snahu o dialóg zobral na vedomie. MOL sa však rozhodol, že bude naďalej sledovať vlastnú stratégiu. Skupina OMV zvýšila podiel v MOL o 8,6 % na 18,6 %. Za to zaplatila 1 miliardu EUR, v prepočte 33,9 miliardy SKK. OMV zároveň maďarskému koncernu navrhoval fúziu ako súčasť konsolidačnej vlny na európskom energetickom trhu. Spojením by vznikol silný stredoeurópsky hráč. Na zvýšenie podielu na 50 % a získanie kontroly by rakúska spoločnosť potrebovala ďalších zhruba 5 miliárd EUR. Podľa analytikov môže záujem OMV vyvolať bitku o MOL najmä zo strany ruských gigantov Gazprom a LUKOIL.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 18:29