StoryEditor

Fico je nespokojný s rastom cien potravín na Slovensku

08.11.2007, 15:52
Autor:
SITASITA
Predseda vlády SR Robert Fico vyslovil na stretnutí so zástupcami štátnych orgánov s kompetenciami v oblasti kontroly výroby a predaja potravín nespokojnosť nad nečinnosťou štátnych kontrolných a inšpekčných orgánov v období zvyšovania cien niektorých základných potravín.

Informovala o tom hovorkyňa predsedu vlády SR Silvia Glendová po porade o problematike cien potravín na vnútornom trhu, ktorá sa vo štvrtok uskutočnila na Úrade vlády SR.

"Vláda SR pozorne vníma celosvetové trendy zvyšovania cien potravín. Nemieni však tolerovať, ak slovenská obchodná sieť, najmä obchodné reťazce, prejavujú tendenciu zneužívať súčasnú situáciu na bezohľadné naháňanie ziskov. Vláda SR napríklad zaregistrovala prípady maloobchodnej marže obchodných reťazcov vo výške 40 až 100 %," uvádza sa v stanovisku vlády. Ako ďalej informovala hovorkyňa predsedu vlády SR Silvia Glendová, predseda vlády SR okrem iného uložil príslušným štátnym orgánom v oblasti cenotvorby, hygieny a kvality potravín konkrétne úlohy. Súčasne požiadal rezort hospodárstva, aby predložil už na budúci týždeň návrh na skrátené legislatívne konanie o návrhu zákona zakazujúceho zneužívanie ekonomickej sily obchodných reťazcov, pričom sa Vláda SR bude zaoberať vývojom situácie už na svojom najbližšom zasadnutí.

Predstavitelia systému COOP Jednota, najväčšieho predajcu potravinárskeho tovaru na Slovensku v tejto súvislosti uviedli, že veľmi citlivo vnímajú podľa ich slov množiace sa útoky na obchod kvôli súčasnému zvyšovaniu cien potravín. Dôvodom útokov má byť podľa COOP Jednota hľadanie vinníka zodpovedajúceho za tento stav. Zvyšovanie cien potravín, najmä ich základných druhov, nie je špecifický slovenský fenomén, uvádza sa vo vyhlásení zástupcov systému COOP Jednota a účastníkov 8. ročníka konferencie COOP Jednota Slovensko k otázke zvyšovania cien potravín. Podľa Jednoty podobnú situáciu evidujú v podstate vo všetkých krajinách Európskej únie, pričom objektívnym dôvodom sú najmä neúroda, zvýšený dopyt po základných surovinách nielen v krajinách Európskej únie, ale i v Ázii a Austrálii. Spotrebné družstvá COOP Jednota sa dištancujú od uvedených nepravdivých označení a informácií, pričom podľa nich k zvyšovaniu cien dochádza na iných stupňoch obehu tovaru ako u obchodníka. Zároveň prehlasujú, že v predchádzajúcom období nevykonali žiadne opatrenia, ktorými by zneužili uvedený stav vo svoj prospech.

Nový zákon o obchodných vzťahoch je podľa MH štandardný

Návrh zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorý je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní, je podľa Ministerstva hospodárstva SR (MH) štandardný. "Ten zákon rieši vzťahy medzi podnikateľskými subjektmi a myslím si, že je štandardný. Podľa nášho názoru zákon nebude deformovať trh," uviedol štátny tajomník ministerstva hospodárstva Peter Žiga. Podľa návrhu zákona predávanie výrobku alebo služby spotrebiteľom pod cenu nižšiu než je výrobná cena alebo nákupná cena, za ktorú bol tovar dodaný, má byť od februára budúceho roku zakázané. Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa nepripúšťa, že by kvôli tomuto zdraželi potraviny. "To nepripúšťam vôbec. To je snaha predstaviteľov obchodu podsúvať tento fakt verejnosti. Pretože, ak teraz niekto hovorí, že táto norma bude mať za následok zdražovanie potravín, tak je to veľmi prízemné," povedal Jureňa.

Viac v článku >>>

 Ficovo „kladivo na reťazce“ zdraží potraviny

 Návrh zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorý predložil minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) totiž povedie k zdražovaniu potravín. Aspoň to tvrdia obchodníci: "Výrazne zvýši ceny v maloobchode. To vám garantujem," tvrdí prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR Pavol Konštiak. Zákon, ku ktorému sa teraz majú vyjadriť ministerstvá by mal platiť od februára 2008.
Podľa návrhu by mal obchod akceptovať ceny výrobcov, čo by zvýšilo ceny v reťazcoch na úroveň malých obchodov. Ako tvrdí Konštiak, obchod tak už nebude môcť tlačiť na svojich dodávateľov, aby držali ceny nízko. "Prečo by som mal akceptovať cenu výrobcu? Lebo ako obchodník si budem hľadať najlacnejšieho dodávateľa," dodal Konštiak.

Viac v článku >>>

Ceny vajec pôjdu nahor

Dovedna 136 miliónov kusov slepačích vajec vyrobí ročne Novogal v Dvoroch nad Žitavou. Časť produkcie sa exportuje do zahraničia. Podľa slov Ľudmily Slopovskej z Novogalu produkcia vajec u nich výrazne klesla krátko po vstupe Slovenska do únie. „Z hygienických dôvodov sme museli znížiť počet sliepok v klietkach. Produkcia sa nám znížila zo 131 miliónov kusov na 115 miliónov.“ Spoločnosť však v priebehu posledných dvoch rokov investovala do výstavby dvoch nových hál, čím sa zvýšila produkcia o 21 miliónov kusov slepačích vajec ročne. Firma ich predáva prostredníctvom odbytového združenia.

Viac v článku >>>

Nadmerná masa peňazí zdražuje potraviny

Za zdražovanie cien potravín, ktoré v štruktúre výdavkov z peňaženky občanov predstavujú viac ako tretinu, sú podľa všetkého zodpovedné globálne trhové zmeny, slabá úroda, zvýšený dopyt po surovinách za vyššie ceny v zahraničí, výroba dotovaných biopalív a naposledy vraj neférové správanie obchodných reťazcov, ktoré zvyšujú ceny o viac, ako sa zvýšili ceny potravinárskych surovín. Občan si zvýšené ceny niektorých potravín o viac ako desať percent dáva do súvislosti s očakávaným vstupom našej krajiny do eurozóny, nechápe ako pri takých vysokých priamych platbách zo štátneho rozpočtu, ktoré síce sú o pätinu nižšie ako dostávajú západní poľnohospodári, sa ceny predovšetkým pečiva, mlieka, syra a ďalších tak pohli a sú avizované ďalšie zdražovania.

Viac v článku >>>

NBS: Ceny potravín budú naďalej prispievať k rastu inflácie

Národná banka Slovenska (NBS) zvýšila predikciu inflácie na najbližšie roky, v budúcom roku by pritom mala prekročiť pôvodný cieľ centrálnej banky. "V súvislosti s aktuálnym vývojom cien agrokomodít je možné očakávať, že v nasledujúcich mesiacoch budú potraviny ďalej prispievať k rastu inflácie. Rovnaký vplyv sa očakáva aj z vývoja cien pohonných hmôt," povedal po dnešnom rokovaní Bankovej rady (BR) NBS jej guvernér Ivan Šramko.
Kľúčové úrokové sadzby však NBS zatiaľ nemení. "Vzhľadom na to, že absentuje dopytový faktor rastu inflácie a jej zvýšenie je tvorené výlučne nákladovými faktormi, rozhodla Banková rada NBS, že nebude na tieto faktory reagovať zmenou nastavenia menovej politiky," uviedol po dnešnom rokovaní rady guvernér NBS s tým, že menové podmienky v SR sa zatiaľ javia byť dostatočne prísne.

Viac v článku >>>

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 09:47