StoryEditor

Unikátnu tokajskú oblasť ohrozuje urán a elektráreň

05.02.2008, 13:49
Autor:
SITASITA
Občania slovenskej časti tokajskej oblasti majú obavy z ohrozenia a chcú petíciou zachrániť túto unikátnu oblasť na Zemplíne. "Preto organizujeme Petíciu za zachovanie využitia územia tokajského regiónu Slovenska výhradne na pestovanie viniča, cestovného ruchu, agroturistiky a vínnej turistiky."

Informovala na tlačovej besede v Košiciach členka petičného výboru Magda Haburová a starostka obce Malá Tŕňa Monika Rakacká. Podpisy chcú organizátori zbierať nielen na Zemplíne či na východe Slovenska. "Petícia bude zverejnená na internetových stránkach tokajských obcí a tak ju môžu podpisovať obyvatelia celého Slovenska, veď Tokaj je unikátnym prírodným bohatstvom a verím, že sa stretne so širokou podporou," povedala Haburová.

Obyvatelia slovenskej časti Tokaja sa obávajú výrazného zhoršenia životného prostredia a negatívneho vplyvu na tokajské vinice v dôsledku iných aktivít - najmä banskej činnosti. Petícia je namierená proti všetkým aktivitám, ktoré by akýmkoľvek spôsobom mohli poškodiť životné prostredie, kvalitu vinohradov a vína v unikátnej tokajskej oblasti.

Obyvatelia sú najmä proti povrchovej ťažbe perlitu pri obciach Malá a Veľká Bara, pričom lom sa má nachádzať len pár desiatok metrov od produkčných tokajských vinohradov. Nesúhlasia ani s výstavbou hate a elektrárne pri obci Ladmovce, ktorá by zmenila mikroklimatické podmienky. Protestujú aj proti geologickému prieskumu v tokajskej oblasti zameranému na výskyt uránu, zinku a iných surovín, ktorý predchádza vytýčeniu dobývacieho územia. Podporujú aj petíciu namierenú proti výstavbe uhoľnej tepelnej elektrárne v Trebišove.

"Naša tokajská oblasť je unikátna a pomaly ju začínajú objavovať naši aj zahraniční turisti. Má byť zapísaná do svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. Keď tu však budú bane, bude po unikátnom dedičstve našich predkov a nepríde sem žiaden turista," konštatuje starostka Rakacká.

Podľa pracovníka právneho odboru Košického samosprávneho kraja Jozefa Šuchtu, štátne orgány, najmä banské úrady, mnohokrát neakceptujú územné plány obcí, plán územného a hospodárskeho rozvoja Košického samosprávneho kraja, ani negatívne stanoviská odborných inštitúcií a uznesenia samosprávnych orgánov. Ako pokračuje Šuchta, samosprávny kraj vydal k týmto zámerom negatívne stanoviská a oslovili aj ministrov výstavby a poľnohospodárstva, aby sa v tejto veci angažovali. „Banský zákon nie je nadradený nad iné zákony a banské úrady by mali predovšetkým rešpektovať územné plány," konštatoval Jozef Šuchta.




Viac o téme nájdete v stredajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 02:46