StoryEditor

Otvorili diaľnicu A6 spájajúcu Viedeň a Bratislavu

19.11.2007, 13:11
Autor:
TASRTASR
Prestrihnutím pásky dnes predseda vlády SR Robert Fico a rakúsky spolkový kancelár Alfred Gusenbauer slávnostne otvorili diaľnicu A6, ktorá prvýkrát priamo prepojí hlavné mestá oboch krajín Bratislavu a Viedeň.

Na slávnostnom otvorení sa zúčastnili aj ministri dopravy SR a Rakúska Ľubomír Vážny a Werner Faymann, ako aj minister vnútra SR Róbert Kaliňák.
"Táto diaľnica je neuveriteľným príspevkom k prepojeniu Slovenska na medzinárodnú diaľničnú sieť. Bude to znamenať aj ďalší záujem investorov o Slovensko, lebo sa významne zjednoduší diaľničné prepojenie medzi týmito dvoma krajinami," uviedol na stretnutí s novinármi premiér Fico.
Otvorením diaľnice A6, zdôraznil minister Vážny, došlo prakticky k prvému dôležitému napojeniu Slovenska na transeurópske dopravné koridory. "Slovensko víta toto prepojenie, pretože na tomto dopravnom uzle je približne 17 000 vozidiel za 24 hodín a určite si táto cesta nájde svoje opodstatnenie," dodal slovenský minister dopravy.
Diaľnicu A6 dáva Rakúsko do prevádzky po 12 rokoch plánovania a troch rokoch samotnej výstavby. Bratislava bude mať vďaka tomu konečne priame diaľničné spojenie s rakúskym hlavným mestom Viedeň. Podľa informácií, ktoré TASR poskytla rakúska diaľničná spoločnosť Asfinag, má "Autobahn A6" 22 kilometrov a spája hraničné mestečko Kitsee s diaľnicou A4, ktorá vedie priamo do Viedne - je teda prepojením slovenskej D2 a rakúskej A4. Viac ako 400 pracovníkov postavilo 22-kilometrový diaľničný úsek v rekordne krátkom čase. Celkové čisté náklady na konštrukciu A6 predstavujú 154 miliónov EUR, v prepočte 5,1 miliardy SKK, čo je dokonca o 31 miliónov EUR menej, ako sme pôvodne rozpočtovali, uvádza Asfinag, podľa ktorého je nová diaľnica "ekologická, bezpečná, pohodlná a technologicky vyspelá".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 21:42