StoryEditor

Samosprávy sa učia krízovému manažmentu

12.10.2005, 00:00

Fakulta európskych štúdií a regionálneho rozvoja Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre pripravuje špeciálny vzdelávací a poradenský projekt zameraný na krízové riadenie v podmienkach samospráv. Účastníkmi budú kompetentní pracovníci miest a obcí, ktorí sa zaoberajú občianskou bezpečnosťou, ochranou pred prírodnými a hospodárskymi katastrofami, civilnou ochranou, ochranou osôb, bezpečnosťou štátu a podobne. Pilotné projekty sa už onedlho rozbehnú v Nitrianskom a Banskobystrickom samosprávnom kraji. Účastníci získajú poznatky o funkciách a poslaní verejnej správy v rámci EÚ, krízovom manažmente podnikov a verejnej správy, ale aj o masmediálnej podpore krízového manažmentu. Oboznámia sa tiež s možnosťami financovania projektov z fondov EÚ a národných zdrojov, ktoré slúžia na vytvorenie lepších materiálno-technických a personálnych podmienok na zabezpečenie chodu verejnej správy.
Podľa vyjadrenia dekana fakulty Vladimíra Gozoru, sa snažia uplatniť také strategické prístupy a taktiky, ktoré by umožnili odolať potenciálnym krízovým situáciám a stavom v podnikovo-hospodárskej základni.
"Ak by napríklad v niektorej časti EÚ vznikol ekonomický problém, netýkal by sa už len tej lokálnej oblasti, ale zasiahol by aj našu ekonomiku. To súvisí aj so spomínanou bezpečnosťou krajín EÚ, resp. nášho štátu ako takého. Preto sa musíme prispôsobiť novým požiadavkám z hľadiska obrany štátu, občianskej bezpečnosti, ochrany majetku a všetkého, čo súvisí so zabezpečením pokojného spoločenského života," konštatuje Gozora.
S podobnými projektmi má fakulta skúsenosti už aj z minulosti. V uplynulom roku realizovala projekt financovaný z Európskeho sociálneho fondu, ktorého cieľom bolo zvýšiť kvalifikačnú úroveň vedúcich zamestnancov útvarov krízového riadenia ústredných orgánov štátnej správy: "Bol to vzdelávací kurz, ktorý organizoval Úrad vlády spolu s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR za garantujúcej účasti jednak našej fakulty, ako aj Fakulty špeciálneho inžinierstva Žilinskej univerzity a novovzniknutej Vysokej školy ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave. Zúčastnilo sa na ňom 72 vedúcich útvarov krízového riadenia všetkých ministerstiev a prednostovia krajských úradov pre civilnú ochranu v rámci celej SR," dodáva V. Gozora.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 08:46