StoryEditor

Transformeri zatienili ľudí

15.08.2007, 00:00
Ako je možné, že film, ktorý sa inšpiroval detskou hračkou z 80. rokov, dokázal za 6 týždňov zarobiť v amerických kinách vyše 630 miliónov dolárov? Čím dokázal divákov zaujať príbeh o robotoch schopných transformovať sa na autá, tanky či mobilné telefóny?

Čo všetko dokázal režisér filmov Armageddon, Pearl Harbor či Bad Boys Michael Bay s rozpočtom 150 miliónov dolárov a producentom Stevenom Spielbergom za chrbtom? Veľa otázok? Tu sú odpovede.
Revolučný film
Mimozemskí transformeri medzi sebou zvádzajú vojnu - tá vedie k zničeniu ich planéty a strate tzv. Kocky, pomocou ktorej by bolo možné opäť ju stvoriť. Dobrí Autoboti aj zlí Decepticoni sa preto vydávajú naprieč vesmírom, aby ju našli. Kocka, samozrejme, skončila na našej Zemi, invázia sa tak môže začať. Meniace sa roboty výrazne zasiahnu do životov mnohých ľudí, predovšetkým tínedžera Sama (Shia LaBeouf), ktorého ojazdené Camaro sa odrazu premení na vyše 10-metrového robota...
Tvorcovia filmu vychádzali z osvedčenej tradície. Rozhodli sa oživiť roboty, ktorých majú skalní fanúšikovia transformerov najradšej - aspoň podľa ankety, ktorú pred začiatkom výroby urobili. V hlavných úlohách sa tak predstavia Optimus Prime, Megatron či Bumblebee. Na ich vizualizácii sa podieľal aj ich pôvodný výrobca, firma Hasbro, vychádzalo sa aj z televízneho seriálu a animovaného filmu z roku 1986. Pochopiteľne, technika umožnila vytvoriť roboty oveľa prepracovanejšie, napríklad Optimus Prime sa skladá z 10 108 súčiastok, z ktorých každá sa pohybuje. Niektorí kritici tvrdia, že Transformers sú z technickej stránky rovnako revoluční ako bol kedysi Jurský park.
Robot predbehol ľudí
Práve roboty sú najväčšou devízou celého filmu. A asi aj jedinou. Avšak vďaka vysokej kvalite postačujúcou. Zápletka je totiž predvídateľná prakticky od začiatku, konanie postáv ploché, povinná dávka amerického pátosu, žiaľ, pri filmoch Michaela Baya neodmysliteľná a hudba iba málokedy nadpriemerná. Robotickí hrdinovia však berú dych. Pri pohľade na súboje Megatrona s Optimusom Primeom, pri scénach, keď sa mohutné roboty usilujú "ukryť za roh" či sa vo vyše 100-kilometrovej rýchlosti menia z policajného auta na vyše 20-metrovú masu kovu a ocele zabudnete takmer na všetky klišéovité prejavy postáv ("Bez obetí nie sú víťazstvá!") aj spomalené reklamné zábery bojujúcich amerických vojakov. Tvorcovia sa skrátka spoľahli na kvalitu robotických hrdinov a risk im vyšiel. Otázkou je, či od štvrtka očaria aj slovenské publikum, keďže nás fenomén transformerov v 80. rokoch tak trochu obišiel.

01 - Modified: 2003-06-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zistenia kontroly vzali na vedomie
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 10:12