StoryEditor

MŠ SR zverejnil limity ročného školného pre vysoké školy

03.09.2007, 12:55
Autor:
SITASITA

Ministerstvo školstva určilo maximálnu výšku ročného školného, ktoré môžu vysoké školy vyberať za jednotlivé študijné odbory od externých študentov. Návrh opatrenia predložilo do pripomienkového konania, pričom strop poplatkov vypočítali pre každý stupeň štúdia - bakalársky, magisterský či inžiniersky a doktorandský. Pri určovaní limitov nevychádzali z toho, aký je záujem o jednotlivé študijné odbory. Ministerskí úradníci ich vypočítali na základe ekonomickej náročnosti študijných programov.
Podľa ministerského zoznamu najdrahšími odbormi sú všeobecné veterinárske lekárstvo, kynológia a hygiena potravín, za ktoré školy budú môcť za jeden akademický rok na prvom stupni štúdia pýtať 92-tisíc korún, na druhom stupni 155-tisíc korún. Medzi najlacnejšie odbory sa dostalo štúdium práva, ekonómie, cudzích jazykov či cestovného ruchu. Ministerstvo stanovilo najnižší limit za prvý stupeň štúdia práva, ktorý by mal stáť maximálne 18-tisíc korún, druhý stupeň 29-tisíc korún. Obchodné podnikanie sa bude študovať v externej forme za maximálne 23-tisíc korún na prvom stupni, za 38-tisíc korún na druhom stupni a za 64-tisíc na treťom stupni. Za elektrotechnické smery sa bude v priemere platiť maximálne 34-tisíc na prvom stupni, 56-tisíc na druhom stupni, od doktorandov budú môcť požadovať maximálne 115-tisíc korún.
Stanovené limity školného platia pre akademický rok 2008/2009, odkedy školy začnú vyberať poplatky od externistov. Po novom musia školy každý rok do 31. októbra zverejniť, ktoré študijné programy budú pre externistov zadarmo a ktoré spoplatnia. Rezort počíta s tým, že opatrenie by nadobudlo účinnosť od 1. októbra tohto roka. Denné vysokoškolské štúdium zostáva bezplatné.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 22:23