Richard SulíkMarek Kmeť
StoryEditor

Richard Sulík: Najvyšší čas vyčistiť chliev

07.08.2017, 00:00

Medzičasom v dennom takte prinášajú médiá správy o tom, ako pri rozdeľovaní eurofondov boli úspešní vedci s výsledkami odstavení a neznáme firmičky s dobrými kontaktmi boli uprednostnené. Projekty hodnotili ľudia, ktorí im nerozumejú, hovorí sa o korupcii, o zámerne nevýhodnom hodnotení, o konfliktoch záujmov... Také typické slovenské.


Pritom, 300 miliónov eur, ktoré mali putovať do vedy, je veľmi slušná suma a skutočne mohla pomôcť, aby sa v niektorých oblastiach dostalo Slovensko medzi svetovú špičku. Len to by, žiaľ, nesmela vládnuť táto banda zlodejská pod vedením Roberta Fica.


Aby mohli kradnúť tí „jeho“, musí dovoliť kradnúť aj tým druhým. Aby mohol ostať Kaliňák vo funkcii, musí môcť vo funkcii ostať aj Plavčan, ktorý možno ani nie je až taký bohapustý zlodej, len neskutočný trkvas s pripečeným úsmevom a nulovou kontrolou nad svojím ministerstvom.


A tak, zatiaľ čo Robert Fico klame telom a robí zo seba bojovníka proti korupcii a zároveň svoje povestné tri minúty naťahuje na tri svetelné minúty, píše nám Európska únia listy, že už keď sa musí zlepenec nažrať, nemal by pritom nahlas mľaskať. Mimochodom, Robert Fico je autorom ešte iného známeho výroku: „Ako sa kradlo za Mečiara, tak sa kradne aj za Dzurindu,“ len to vtedy zrejme sám netušil, ako sa bude kradnúť za jeho vlád. Nuž, ale premiér, ktorý má ruky zviazané braním úplatkov z dotácií pre uhoľné bane, nemá šancu s korupciou čokoľvek urobiť.


Preto aj riešením nie je zmena zákonov, ale zmena ľudí. My nepotrebujeme ďalších bezzubých tigrov, ako napríklad protischránkový zákon a ešte komplikovanejšie verejné obstarávanie, ale na špičke zopár ľudí, ktorí si môžu dovoliť konať čestne. Ktorí si môžu dovoliť začať čistiť chliev.


Voliči nemusia s nami vo všetkom súhlasiť, ale všetci chápu, že takto to ďalej nejde. Táto do neba volajúca beztrestnosť pre „našich ľudí“ rozkladá našu spoločnosť. Aj keď korupcia je v určitej miere v každej spoločnosti, nesmie jej byť tak veľa, že akékoľvek snahy fungovať čestne strácajú zmysel. Preto je zmena práve v tejto oblasti nevyhnutná. Na kľúčové miesta dosadíme zopár ľudí, ktorých dôležitou náplňou práce, i keď zďaleka nie jedinou, bude nič nerobiť – nebrániť čestným vyšetrovateľom vyšetrovať, nebrániť čestným prokurátorom konať, nezametať kauzy pod koberec. Ak bude zopár svíň postavených pred súd, všetky ostatné sa zľaknú.

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 09:58