Ondrej MatejPeter Mayer
StoryEditor

Nič nie je zadarmo

16.08.2017, 00:00

Pri zavádzaní vlakov zadarmo sme intenzívne upozorňovali na škodlivosť takéhoto prístupu k poskytovaniu verejných služieb. Poukazovali sme na ekonomické a hodnotové dôsledky. Ale aj na to, že štátnymi vlakmi zadarmo cestujú v regiónoch Slovenska podporovatelia extrémistických strán a vo vlakoch šíria svoju ideológiu.

Nastal čas, keď nás dobieha najničivejší dôsledok zavedenia vlakov zadarmo. S blížiacimi sa voľbami sa začínajú ozývať populistické hlasy kandidujúcich politikov, ktorí sľubujú, čo všetko bude zadarmo, keď ich budú ľudia voliť. Vládni politici vlakmi zadarmo otvorili Pandorinu skrinku a dôsledky na našu krajinu môžu byť ničivé.

Čo všetko ešte politici v budúcnosti dokážu plošne prisľúbiť? Byt alebo autá zadarmo? Odpustenie dlhu, pokuty za prekročenú rýchlosť alebo trestný čin krádeže? Otázne je, kde sa táto pokrivená predstava o „svete zadarmo“ skončí!

Môžeme očakávať, že pred parlamentnými voľbami v roku 2020 vznikne politická strana „Zadarmo“, ktorá bude voličom sľubovať možné i nemožné a, samozrejme, všetko zadarmo. Neprekvapilo by ma ani to, že takýto prístup by veľmi rýchlo našiel pozitívnu reakciu u voličov.


Lebo nechať sa unášať na vlnách populizmu je síce pre časť spoločnosti príjemné, ale skôr či neskôr následný náraz na útes reality je krutý. Pre neskôr narodených, prípadne pre tých, čo zabudli, ako „bolo dobre“, odporúčam pozrieť sa na juhoamerickú Venezuelu.

Bolo obrovskou chybou vtedajších a zároveň terajších vládnych politikov, že vôbec vniesli do politiky tému poskytovania verejných služieb zadarmo. Bolo smutné, že to urobili štandardní politici, a nie populisti, od ktorých sa to očakáva. Zadusili tým racionálnu diskusiu o tom, čo táto krajina potrebuje, a zrušili mentálne nastavenie obyvateľov na to, že každá služba, hoc aj služba štátu, má svoju cenu, a keď je kvalitná, tak má zmysel za ňu aj zaplatiť.

Vo verejnej diskusii sme sa vydali zlou cestou. To, že sa opäť ozývajú populistické hlasy politikov ponúkajúce niečo zadarmo, je len dôkazom toho, že bude náročné vrátiť verejnú diskusiu na racionálnu úroveň. Potrebujeme na Slovensku diskutovať o víziách a cene za ich realizáciu. Prípadne, ako zabezpečiť, aby si štát vážil a odmeňoval slušných ľudí, ktorí mu platia za služby. Slušná a vyspelá spoločnosť by sa mala o to aspoň pokúsiť.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 23:13