StoryEditor

Nech vyhrajú pracovití

10.11.2015, 23:00
dnes píše

Základné pravidlo starej politiky znie: za každých okolností hovor „toto je kauza druhej Dzurindovej vlády“, prípadne „môže za to Radičová“ a z druhej strany „lebo Fico“. Rozhodli sme sa ísť proti tomuto pravidlu a ponúknuť ľuďom vcelku presnú predstavu, ako by ich peňaženky vyzerali v prípade, ak by nám dali príležitosť sa do toho obuť.

Urobili sme to prostredníctvom návrhu rozpočtu na najbližšie štyri roky. Usilujeme sa tým o začiatok novej tradície, ktorej zmyslom má byť zrozumiteľná súťaž predstáv o fungovaní štátu. Namiesto výčitiek medzi vládou a opozíciou, idúcich dlhé roky dozadu, sa chceme sústrediť na ponuku budúcnosti, ktorá je ambiciózna, ale zároveň realistická.

Náš rozpočet pre strednú vrstvu má dve hlavné ambície: po prvé, odbremeniť tú pracovitú a poctivú väčšinu, ktorá svojím úsilím drží celý štát nad vodou, odmeniť ju, jednoducho vrátiť strednej vrstve podporu a ochranu, ktorú jej súčasná vláda nevie alebo nechce dopriať. Po druhé, vytvoriť podmienky pre tú najlepšiu a najnávratnejšiu investíciu zo všetkých: investíciu do vzdelania a zručností našich detí a vnukov.

Bude potrebné urobiť veľa ďalších vecí, najmä pokiaľ ide o byrokratické bremeno a funkčnosť inštitúcií, zabezpečujúcich spravodlivosť. Aj na tieto veci máme ucelený plán. Ale keď sa bavíme o rozpočte, priority Siete sú zrejmé: o 500 eur viac do ročného rozpočtu bežnej slovenskej rodiny, kde aspoň jeden rodič pracuje, o 500 eur nižšie ročné odvody na každého zamestnanca pre malých a stredných zamestnávateľov a o 30 percent viac do vzdelávania.

Na stretnutiach s ľuďmi občas počúvame, že aj keď naše ciele podporujú, neveria, že by sa dali reálne dosiahnuť. Dajú sa a budú sa dať. Náš rozpočet pre strednú vrstvu preukazuje, že Slovensko má zdroje na dobrý štát, ktorý funguje a práve tým, že funguje, slúži svojim občanom. Slovensko má na to, aby bolo ešte úspešnejšie, aby išlo dopredu. Pôjde dopredu, ak uľavíme malým a stredným zamestnávateľom, podporíme rodiny, doprajeme rozvojové príležitosti zanedbaným regiónom a ak verejný priestor vyčistíme od bielych koní v schránkových firmách.

V tejto krajine je dosť talentu a fortieľu na to, aby v ňom stredná vrstva prekvitala a darilo sa jej. Čísla, ktoré sme Slovensku predstavili, dokázali, že na to nepotrebujeme žiadny zázrak, ale práve a len dôraz na kompetentný a aktívny výkon sústredený na to, čo je podstatné. Pre nás je to úcta a pozornosť k potrebám strednej vrstvy. Od jej úspechu napokon závisí úspech celej krajiny.

01 - Modified: 2007-11-06 21:41:39 - Feat.: 0 - Title: V živote na dlh už dobiehame bohatých
01 - Modified: 2016-08-03 17:21:03 - Feat.: - Title: Chce sa stať lídrom Siete: nikto neuvažuje o vylúčení Procházku 02 - Modified: 2016-06-27 17:33:13 - Feat.: - Title: Procházka nás už nereprezentuje, vyhlásili piati poslanci Siete 03 - Modified: 2016-07-27 03:12:24 - Feat.: - Title: Blaha: Program by mohol byť viac radikálne ľavicový. Procházkovi v ňom nič nechýba 04 - Modified: 2016-04-14 17:41:24 - Feat.: - Title: Zradila Sieť po voľbách? Mal som pocit nedorozumenia, tvrdí Procházka 05 - Modified: 2016-03-30 16:56:04 - Feat.: - Title: Presadili sme si priority. Nebudem preto fackovací panák, vyhlásil Procházka
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 13:53