StoryEditor

Lepšie bývanie pre desiatky tisíc ľudí

18.01.2016, 23:00

To, že v poslednom období beží výstavba diaľnic či modernizácia ciest rekordným tempom, dnes pociťujú vodiči na celom Slovensku. Tento fakt sa dnes neodvážia spochybňovať ani opoziční politici. O čom sa však hovorí menej, sú rovnako pozitívne správy pre ľudí v oblasti bytovej politiky.

Vlani sa nám totiž podarilo podporiť viac ako 42-tisíc bytov. Len aby sme si vedeli predstaviť, aké je toto číslo obrovské, zhruba rovnaký je počet všetkých bytov na najväčšom stredoeurópskom sídlisku Petržalke. V porovnaní s predchádzajúcim rokom je to nárast podporených bytov o takmer 60 percent. V peňažnom vyjadrení išlo na obnovu bývania viac ako 261 miliónov eur. V minulom roku sa tak výrazným spôsobom zrýchlilo tempo obnovy bytových domov na Slovensku. Ich majitelia budú bývať v energeticky úspornejších, modernejších a bezpečnejších budovách. A vďaka týmto zmenám ušetria milióny eur na energiách. Predĺži sa aj životnosť starších budov. Vlani sa byty nielen obnovovali, ale vďaka štátnej podpore aj stavali. Na Slovensku vlani pribudlo takmer 2-tisíc nájomných bytov. Aj takýmto spôsobom podporujeme mladé rodiny, keďže tieto byty slúžia najčastejšie pre nich ako štartovacie bývanie. Netreba zabudnúť ani na to, že vďaka týmto opatreniam pomáhame udržať alebo aj zvyšovať zamestnanosť malých a stredných firiem v stavebníctve vo všetkých krajoch.

A v novom roku nekončíme. Od minulého týždňa môžu vlastníci bytov opäť požiadať o ďalšie prostriedky na obnovu panelákov, ktoré okrem zatepľovania zahŕňajú aj napríklad výmenu rozvodov či modernizáciu výťahov. Ak sa majitelia rozhodnú pre komplexnejšiu rekonštrukciu, získajú nižší úrok. Pri obnove bytových domov možno dosiahnuť dokonca až nulovú úrokovú sadbu pri kombinácii viacerých účelov obnovy. Chceme, aby čo najviac ľudí bývalo v ekonomicky menej náročných bytoch a domoch. Preto sa vláda prostredníctvom nášho ministerstva rozhodla prispieť aj na zatepľovanie starších rodinných domov. Už o pár týždňov bude zverejnená prvá výzva na príspevok na zatepľovanie, na ktorý sme vyčlenili ďalšie desiatky miliónov eur.

Zaujímavé je aj to, že minulý rok boli podporené a schválené všetky žiadosti, ktoré splnili zákonom stanovené náležitosti. Vlani nebol nikto odmietnutý z dôvodu nedostatku peňazí. Ak teda práve uvažujete o zlepšení bývania, radím vám nepremeškať tohtoročné termíny. Pravdepodobnosť, že vám schvália žiadosť, je vysoká. Aj tento rok by mal mať Štátny fond rozvoja bývania dosť peňazí. Verím teda, že aj rok 2016 bude v oblasti bytovej politiky úspešný a štát pomôže ďalším desiatkam tisíc ľudí.

01 - Modified: 2008-01-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Banky už softvér naprogramovali
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 13:53