StoryEditor

Richard Sulík: Perverzný boj proti terorizmu

22.11.2015, 23:00

Po teroristických útokoch v Paríži pochopili zrejme aj posledné naivky, že Európa sa nachádza vo vojne s islamistami, to po prvé. Po druhé, na rozdiel od redakcie satirického mesačníka Charlie Hebdo sa môže obeťou stať hocikto. A po tretie, dokorán otvorené hranice toto riziko zvyšujú.

Je preto najvyšší čas, aby sa Európa začala brániť a v čase od 13. novembra (teror v Paríži) do 18. novembra som mal pocit, že to chápe aj Európska komisia. Dovtedy sa zmohla len na tri veci, a to (1) vyzývať na solidaritu,(2) nanucovať povinné kvóty a (3) nechrániť vonkajšie hranice.

Vytriezvenie prišlo minulú stredu,18. novembra, keď Európska komisia predložila návrh novely smernice na výrazné obmedzenie súkromnej legálnej držby strelných zbraní. V čase, keď sú ľubovoľní Európania v priamom ohrození života, im ide Európska komisia pod rúškom boja proti terorizmu sťažiť súkromnú držbu zbraní. Pritom s legálne držanými strelnými zbraňami sa pácha štatisticky zanedbateľný počet trestných činov. Kuchynský nôž je pre spoločnosť rádovo väčším ohrozením. Novela v rozsahu päťtisíc slov bola dávno pripravená, len sa čakalo na „vhodnú“ príležitosť, kedy vystrašené obyvateľstvo bude klásť menší odpor a kedy sa predseda komisie Jean-Claude Juncker môže búchať do pŕs, ako on bojuje proti terorizmu.

Avšak pýtam sa: Bola čo len jedna strelná zbraň použitá teroristami v legálnej držbe? Nebola. Teroristi si všetky zbrane, ktoré potrebujú, pohodlne dopravia balkánskou či akou cestou a pred útokom si predsa nepôjdu najprv vybaviť zbrojný preukaz a nákupné povolenie, aby si potom mohli zbraň kúpiť u legálneho predajcu a zaregistrovať ju na polícii.

Druhá otázka: Bolo by viac alebo menej mŕtvych, ak by zopár návštevníkov koncertu, kde teroristi vyvraždili desiatky ľudí, malo pri sebe zbraň a vedeli by sa brániť? Pri 130 mŕtvych je zrejmé, že francúzsky štát nedokáže pred terorom účinne ochrániť svojich občanov a pochopiteľne sa časť obyvateľstva bude chcieť chrániť sama.

Bojovať proti teroristom tým spôsobom, že sťažíme legálnu súkromnú držbu zbraní potenciálnych obetí, je trestuhodné a ťažko vysvetliteľné hlúposťou či naivitou. Ak to pôjde takto ďalej, budú mať zbrane v držbe len teroristi a zločinci, lebo oni majú všetky zbrane ilegálne. Pre bezpečnosť slušných občanov Európy by bolo lepšie, ak by sa Jean-Claude Juncker namiesto boja s terorizmom radšej venoval boju s alkoholom.

01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 03 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 04 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 05 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine?
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 07:39