StoryEditor

Ivan Mikloš: Stratég či tragéd?

05.10.2015, 00:00

Je známe a aj čoraz viac očividné, že Ficova politická stratégia je od začiatku jeho kariéry zameraná na jediný najdôležitejší cieľ – preferencie, teda popularitu. Nikdy sa nenechal a nenechá vyrušovať žiadnymi hodnotovými, ideovými, či nebodaj ideologickými obmedzeniami či smerovaniami. V tomto zmysle je Fico stratégom a svojej stratégie sa drží dôsledne, čo najnovšie potvrdili aj jeho „zásadové“ postoje voči utečeneckej kríze a väčšinovému rozhodnutiu EÚ, s ktorým sme nielenže nesúhlasili, ale na rozdiel od ostatných nesúhlasiacich (Maďarsko, Česko a Rumunsko) sa ideme s EÚ aj súdiť.

Teda vo všetkom, čo sa týka jeho preferencií, je naozaj stratégom. Vo všetkom ostatnom, čo sa týka verejného záujmu, strategických, geopolitických, bezpečnostných, zahraničnopolitických, ekonomických a iných záujmov Slovenskej republiky, je však tragédom. 

Nikdy to nebolo viditeľnejšie a zrejmejšie ako v posledných dňoch a týždňoch. Nebohý kolega, poslanec Milan Gaľa, bol majstrom aforizmov a jeden z jeho kúskov je mimoriadne výstižný:„Kto nevie, kde je sever, zvyčajne sa obráti na východ.“ Neviem, či mu tento trefný postreh napadol v súvislosti s Mečiarom alebo Ficom, pasuje totiž na oboch. V posledných dňoch sa však ukazuje, že Ficova strelka nemieri ani na východ, skôr sa točí ako ventilátor. „Robia z nás idiotov,“ vyhlásil Fico pred troma týždňami v reakcii na predbežnú dohodu Gazpromu a západných energetických koncernov ohľadne projektu Nord Stream, ktorého cieľom je obídenie Ukrajiny a Slovenska pri tranzite ruského plynu do Európy. Každý, kto vie, kde je sever, pritom vie, že Gazprom=Putin, takže tých idiotov z nás (ale hlavne zo svojho lojálneho spojenca Fica) robí samotný Putin. Nord Stream naozaj nie je ani v ukrajinskom, ani v našom záujme a môže spôsobiť problémy aj iným európskym krajinám. Na druhej strane kontraktu stoja najmä nemecké energetické koncerny, takže istý vplyv na to, či sa predbežný kontrakt premení aj na definitívny, môže a určite bude mať Angela Merkelová a jej vláda. A čo urobí Fico? Podrazený pri Nord Streame Putinom podrazí pri utečeneckej kríze Merkelovú. A nielen to, ešte sa ide aj súdiť. Na rozdiel od Sobotku, ktorý tvrdí, že „EÚ sa nesmie na riešení migračnej krízy rozpadnúť. Nechcem žalobami ďalej stupňovať napätie.“ Pragmatik Babiš je ešte jasnejší:„Brániť sa súdne nie je rozumné, pretože nám to EÚ vráti aj s úrokmi. Dostávame z EÚ desiatky miliárd korún ročne.“

Sme na tom podobne. Len s tým rozdielom, že od eurofondov sme závislí ešte viac ako Česi a v premiérskom kresle máme tragéda.

01 - Modified: 2007-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Všetko zlé je na niečo dobré
01 - Modified: 2024-04-23 07:45:19 - Feat.: - Title: Mikloš priznáva chybu: Podcenili sme prejavovanie väčšieho pochopenia, to potom využil Fico 02 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 03 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 04 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 05 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 20:18