StoryEditor

Muž, čo dostal Kisku do paláca: O čom budú naše voľby

27.05.2015, 00:00

Vládna strana predstavila svoj druhý sociálny balíček. Podľa očakávania sa spustila debata o tom, či je dobrý, zlý, lacný alebo drahý. Tu je potrebné uznať, že druhý balíček je vyskladaný umne a vlastne je veľmi ťažké kritizovať ho zrozumiteľne a bez toho, aby kritik vyzeral ako asociálna obluda bez kúska toho povestného sociálneho srdiečka. Premiér kritiku o rozdávaní odbil jasným posolstvom – keď sa štátu darí (samozrejme, predovšetkým vďaka umnej politike vlády), musí sa o úspech podeliť s občanmi, lebo tí sa z nižšieho deficitu nenajedia.

Za ostatné štyri roky predseda vlády zostručnel a stratil časť trpezlivosti. Pri atakoch a komunikačných lavínach úplne vynecháva predohru, nechodí okolo horúcej kaše a svoju predstavu o svete a jeho fungovaní vysype rovno. Moderátorovi vysvetlí, že bude hovoriť to, čo on chce, Figeľovi alebo talianskym mozgom priamo povie, čo si o nich myslí, s vybranými novinármi nekomunikuje vôbec.

A vďaka tomuto nastaveniu cez víkend bez zbytočných rečí povedal, aká je jeho predstava o téme volieb v marci 2016. Nie kauzy, nie lepšie fungujúci štát a už vôbec nie nejaká generačná výmena. Voľby chce mať o tom, že ak nevyhrá Smer, zo sociálnych balíčkov nezostane kameň na kameni. Poistka príde na jeseň, keď Smer predstaví tretí, najväčší balík, ktorý bude zároveň programom strany vo voľbách. Aby si každý volič vedel plasticky predstaviť, o čo všetko príde, keď bude nad Smerom ohŕňať nos.

Toto premiérove želanie demonštruje, že opozíciu považuje za absolútnych babrákov. Balíčky neriešia nič zásadné. Dokonca sú napríklad v prípade zdravotníctva absolútnou drzosťou (za 10 rokov a desiatky miliónov eur síce nemáme DRG, ani eHealth, ale vymaľujeme chodby a záchody v nemocniciach), ale premiér predpokladá, že mu to bude stačiť. Hlavne preto, že momentálne neexistuje subjekt, ktorý by mu vedel „vyťať“ zľava, ešte sociálnejšími balíčkami.

Hoci ide o stovky miliónov eur na opatrenia, ktoré sa buď mohli urobiť už dávno, alebo je ich význam podobný významu nových smetných košov v meste, hlavnou úlohou opozície nie je rozoberať ich na šróbiky, ale aby sa z balíčkov téma volieb nestala.

Pretože to, čo Fico sľúbi, naozaj nikto iný nesplní. Druhá úloha je ešte náročnejšia – vysvetliť voličom, že na politikov môžu mať aj vyššie nároky ako rolku toaletného papiera v nemocnici.

01 - Modified: 2007-06-11 09:20:33 - Feat.: 0 - Title: Zabudnutý most
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 14:25