StoryEditor

Dať ľudom prácu

03.11.2014, 23:00

Jedno z pomerne široko akceptovaných pravidiel hovorí, že najlepšou sociálnou politikou je dať ľuďom prácu. Ako sociálni demokrati vnímame sociálnu politiku podstatne širšie ako toto pravidlo, avšak kus pravdy v ňom je. Aj preto sme si ako jednu z troch základných úloh pre druhú polovicu volebného obdobia stanovili cieľ – znížiť nezamestnanosť do roku 2016 na úroveň priemeru krajín eurozóny. Dnes, samozrejme, ešte nemôžeme konštatovať, že sme v cieli. Nesporné však je, že sa k nemu približujeme. Aktuálna miera evidovanej nezamestnanosti 12,44 percenta a celkovej nezamestnanosti 14,01 percenta je nepochybne stále vysoká – čo je však dlhodobým problémom Slovenska. Faktom však je, že je najnižšia od záveru roka 2010, teda za necelé štyri roky. A keďže pri ukazovateľoch tohto typu sú najpodstatnejšie trendy, treba povedať, že nezamestnanosť kontinuálne klesá už bezmála rok. Tieto údaje potvrdzujú okrem úradu práce aj Národná banka, Štatistický úrad a Eurostat. Povzbudivé je aj to, že prvýkrát od roku 2006 sa nám podarilo nezamestnanosť znížiť aj v septembri, kedy táto tradične stúpa. A rovnako pozitívne je, že počet nezamestnaných citeľne, teda o tisíce, znižujeme v kategóriách mladých ľudí, ľudí nad 50 rokov a dlhodobo nezamestnaných. A napokon sú dôkazom pozitívneho vývoja aj údaje o raste zamestnanosti, kde Národná banka konštatuje prekročenie medziročného rastu o 2 percentá a Sociálna poisťovňa vykazuje nárast počtu zamestnancov za desať mesiacov tohto roka o vyše 40-tisíc.

Opäť a vždy hovorím, že pri všetkých štatistikách treba ostávať na zemi, pretože veľa ľudí na Slovensku stále prácu nemá alebo pracuje za nízku mzdu. Na druhej strane treba však povedať, že tieto povzbudivé výsledky dosahujeme aj napriek dva roky trvajúcej náročnej konsolidácii verejných financií a pri hospodárskom raste, ktorý je síce silnejší ako priemer eurozóny, no stále nie taký, aby prirodzene tvoril vysoký počet pracovných miest. Znamená to, že nesporný prínos k vývoju trhu práce mali a majú opatrenia vlády a ministerstva práce. Rovnako sa opäť nepotvrdili kuvičie hlasy o tom, ako našu zamestnanosť a ekonomiku poškodí zmena Zákonníka práce, kolektívneho vyjednávania či iné kroky vlády. Nepoškodí ju ani historické zvýšenie minimálnej mzdy, o ktorom sme rozhodli. A nepoškodia ju ani ďalšie opatrenia z 15-bodového programu na zvýšenie životnej úrovne ľudí, vrátane vlakov pre študentov a dôchodcov zadarmo, ktoré akoby našej opozícii prekážali úplne najviac.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 03 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 05 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 23:15