StoryEditor

Mikloš píše pre HN: Idú ťažké časy, len Fico nás spasí

21.09.2015, 00:00

Veršík z titulku tohto článku musí každému súdnemu človeku pripadať ako zlý žart a on aj zlým žartom je. Akurát, že Fico sa ho podujal realizovať v praxi a zatiaľ sa zdá, že mu to vychádza. Najsmutnejšie a najzarážajúcejšie na tom však je, že sa mu toto štylizovanie sa do úlohy spasiteľa darí aj s významnou pomocou opozície. Tá mu v jeho novej stratégii pomáha mnohorakými spôsobmi.

Po prvé tým, že opozícia vlastne ani opozíciou nie je. Všetky relevantné opozičné strany Fica a jeho vládu kritizujú a tvrdia, že jeho vládnutie krajine škodí. Ani jedna z nich však nebola schopná jasne a jednoznačne povedať, že s ním nikdy a za žiadnych okolností do budúcej vlády nevstúpi.

Po druhé, Ficovi pomáhajú svojou nejednotou, neschopnosťou spolupracovať, dohodnúť sa a zjednotiť sa aspoň na dôležitých, kľúčových témach. Namiesto toho sa žerú a živia svoje vzájomné animozity. Delia sa na nových a starých, slušných a neslušných, liberálov a konzervatívcov, štandardných a neštandardných.

Po tretie, namiesto zásadného pranierovania a odmietania Ficovho populizmu sa pustili do vopred prehratého boja – začali s ním v populizme súťažiť. Najlepšie to vidno na dvoch témach – takzvané sociálne balíčky vrátane zníženia DPH na potraviny a postoj voči prisťahovaleckej kríze.

Ficove sociálne balíčky, rovnako ako návrh na zníženie DPH na potraviny, sú škodlivé, populistické opatrenia, ktorými Fico korumpuje voličov za ich vlastné peniaze proti ich vlastným záujmom. Je zarážajúce, že značná časť opozície s ním v tejto škodlivej politickej korupcii súťaží o to, kto ponúkne viac. Ale aspoň časť opozície to kritizuje.

Omnoho horšia je však situácia pri utečeneckej kríze. V tejto téme sa opozícia ocitla doslova v bezvedomí. Ako inak sa dá vysvetliť fakt, že minulý štvrtok hlasovalo 115 zo 119 prítomných poslancov (dvaja sa zdržali, dvaja nehlasovali) za uznesenie, ktorým NR SR okrem iného „ostro odsudzuje zneužívanie témy migrácie na rozdúchavanie násilia, rasizmu a xenofóbie...“,„zdôrazňuje potrebu solidarity s členskými štátmi Európskej únie“,„deklaruje pripravenosť SR pomáhať pri riešení situácie...“ a „odmieta zavedenie povinných kvót...“

Bez ohľadu na to, aké máme názory na povinné kvóty, faktom je, že po Orbánovi je Fico druhým najvýraznejším lídrom v politickom zneužívaní témy migrácie a väčšina členských krajín EÚ považuje Ficove postoje za vysoko nesolidárne. Hlasovanie koaličných poslancov za takéto uznesenie je pokrytecké, ale nie prekvapujúce, hlasovanie opozičných poslancov je však nepochopiteľné.

Podpaľač, čo požiar hasí, bude vládnuť ďalej asi.

01 - Modified: 2007-09-21 14:36:00 - Feat.: 0 - Title: Zdravotnícke odbory žiadajú zvýšiť a ďalej valorizovať mzdy
01 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 02:27