StoryEditor

Prečo sú na Slovensku drahé tovary a služby

26.08.2015, 00:00

Prečo je za hranicami veľa vecí lacnejších ako u nás? Sú múdrejší a prajnejší, mysliaci viac na dlhodobý prospech než my? Nemyslím. Odpoveď je asi v tom, že ich vstupy sú dokopy lacnejšie než u nás.

Cena výrobku väčšinou nie je nižšia ako náklady na jeho vyrobenie. Pritom náklady sú: mzdy (cena práce), materiál, technológia, inštitúcie a regulácie, cena kapitálu a dane. Zisk potom ovplyvňuje aj štruktúra trhu – monopol, oligopol alebo konkurencia. Mzdy, väčšina materiálov a dane problémom nie sú. Porovnaní je mnoho a Slovensko neskóruje nijako extrémne, aj keď z pohľadu ohodnotenia ľudí by bolo dobré zmeniť distribúciu odvodov najlepšie cez nepriame dane. Elektrina je prípad, kde vďaka čudnej regulácii najmä veľké podniky plačú pre násobne vyššiu cenu, než je v zahraničí. Technológie môžu byť drahšie, ale systematický dôvod asi neexistuje. Naopak, šikovnosť našich ľudí, schopnosť poradiť si a improvizovať môže pretrvávať ešte z čias socialistického nedostatku takmer všetkého.

Cena kapitálu, v Európe zvyčajne bankových úverov, môže byť negatívne ovplyvnená štruktúrou trhu, danej jednak vtedajšími privatizačnými praktikami (maximalizovať okamžitý príjem z predaja aj za cenu následného pokrivenia trhu a vyšších cien pre domácnosti a domáce podniky) a jednak aj veľkosťou a skorým nasýtením trhu, ktorý sa dá udržiavať dostatočne nepríťažlivý pre nové vstupy. Vo výsledku je možné, že domáca firma odkázaná na domáce úvery platí viac.

Nereštrukturalizované inštitúcie predstavujú vážny problém, ktorý zvyšuje cenu, a tu nemyslím len pomalosť a povýšenosť niektorých (samosprávnych) úradov, ale aj naše normy a ich výklad neobmedzenými úradníkmi. Ak sa niekto chváli, že naše hygienické normy sú prísnejšie, než je v Európe zvykom, ak schováva do európskych smerníc naše nezmysly alebo ak vyžaduje od firiem nejestvujúce normy, zvyšuje cenu pre zákazníka a zhoršuje konkurencieschopnosť domácich podnikov. A pomáha dodávateľovi napríklad hygienou požadovaných úprav.

Myslím, že ceny zvyšujeme udržiavaním oligopolných trhov, ťažkopádnymi normami a nereštrukturalizovanými inštitúciami. Zmeniť to je ťažké, lebo existuje niekoľko dobre organizovaných hráčov, ktorí zo situácie profitujú. A príliš veľa neaktívnych domácností a podnikateľov, ktorí čakajú, že to niekto vyrieši za nich alebo že sa aj im podarí získať kúsok koláča pre seba.

01 - Modified: 2007-09-02 08:17:59 - Feat.: 0 - Title: Žiakom sa skončili prázdniny, v pondelok idú do škôl
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 08:19