StoryEditor

Čísla neklamú, Čislák áno

26.03.2015, 23:00

V novembri minulého roka sa stala nevídaná vec. Po škandále s nákupom predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici museli odísť zo svojich funkcií viacerí dovtedy nedotknuteľní nominanti Smeru. Premiér Fico odvolal ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú a „dobrovoľne“ rezignoval aj predseda parlamentu Pavol Paška – bývalý čelný predstaviteľ firmy Medical Group, ktorá tomograf v hodnote pol milióna eur predala piešťanskej nemocnici za trojnásobok reálnej ceny. Krátko nato sa ukázalo, že podobný biznis uzavrela aj v Martine a Trenčíne.

„Proces obstarania CT prístroja v nemocnici v Piešťanoch vyvoláva pochybnosti a na tieto pochybnosti nestačí reagovať len tým, že budú odvolaní členovia správnej rady, čo sa už nakoniec aj stalo. Ale musí niesť zodpovednosť aj ten, kto týchto ľudí riadi a kto týchto ľudí kontroluje,“ povedal vtedy Robert Fico.

Stačilo päť mesiacov od najväčšieho personálneho zemetrasenia vo vládnej strane a od protestov v uliciach Košíc a Bratislavy a všetko je inak.

Po prvé, Zuzanu Zvolenskú si budeme aj naďalej platiť my všetci z našich daní na jej novom fleku v Bruseli.

Po druhé, jej bývalého vedúceho úradu (namočeného aj v ďalších kauzách) tiež, a to vďaka novej funkcii na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Po tretie, nový minister Čislák v priamom prenose začal občanov presviedčať, že nákup CT-prístrojov nebola žiadna kauza.

Čerešničkou na torte bolo tohtotýždňové výjazdové rokovanie vlády, na ktorom ministri rozhodli, že trenčianska nemocnica dostane od štátu milión eur – aj na nákup nových prístrojov. Treba len veriť, že dodávateľom nebude Medical Group, pretože potom tých prístrojov veľa nenakúpia…

Nový minister očividne dostal príkaz zhora, že má začať čistiť, a spolieha sa pritom na to, že ľudia už zabudli. Ak nie rovno na to, že sú, s prepáčením, blbí.

Tak si pripomeňme aspoň základné čísla. Piešťanská nemocnica zaplatila za CT od Medical Group 1,6 milióna eur. Za rovnaký prístroj dala nemocnica v Havlíčkovom Brode 530-tisíc eur. Pán Čislák dal navyše po škandále verejný prísľub, že zmení správne rady nemocníc tak, aby sa v nich zvýšila kontrola. Tento svoj záväzok však nedodržal a ľudí oklamal. Preto sme sa rozhodli s kolegami podať návrh na jeho odvolanie. Je najvyšší čas, aby nasledoval svoju predchodkyňu. Ale nie do Bruselu.

01 - Modified: 2007-04-24 05:54:16 - Feat.: 0 - Title: Ján Pitoňák: Nie som najlepší právnik vo firme
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-21 10:58:30 - Feat.: - Title: Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca 04 - Modified: 2024-03-20 10:31:03 - Feat.: - Title: Šéf úradu vlády sa bráni voči obvineniam: Ide o osobnú pomstu Lipšica 05 - Modified: 2024-03-20 09:14:12 - Feat.: - Title: Zastavme korupciu: Zrušenie ÚŠP bude mať negatívny dosah na boj s kriminalitou
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 21:22