StoryEditor

Naštartovanie regionálneho rozvoja

09.02.2016, 23:00

Regionálne rozdiely sa dajú znižovať dvoma spôsobmi: buď využiť potenciál slabých regiónov a priniesť pracovné miesta za pracovnou silou, alebo podporovať rast centier a priniesť pracovnú silu za pracovnými miestami. Problémom Slovenska bolo, že nerobilo ani jedno, lebo v oboch prípadoch sa predpokladá dobre rozmyslená, plánovaná a vykonaná aktivita.

Prvý spôsob v sebe zahŕňa často kritizované riziká – podpora slabých regiónov v Európe a inde vo svete sa často zvrhávala do veľkých jednorazových investícií, ktoré po odznení výstavby nepriniesli viac, ako smútok za zbytočne vyhodenými peniazmi. Druhý spôsob sa u nás zvrhol do intelektuálne nenáročného odkazovania na to, že naša kultúra nepozná sťahovanie za prácou a ak, tak len za dobre platenou prácou do zahraničia. Výsledkom bolo zistenie, že nič sa nedá robiť, dokonca spojené s odhodlaním radšej nízko kvalifikovaným nezamestnaným platiť dávky, len nech ostanú tam, kde sú, než by sa mali prisťahovať do Bratislavy.

Prístup k regionálnemu rozvoju prvého pilotného okresu je kombináciou snahy využiť lokálny potenciál a pomôcť miestnej iniciatíve na úrovni vlády. Kežmarok má potenciál rastu založeného na využití pôdy, dostatku pracovnej sily a pomerne dobrom prístupe na trhy. V Kežmarku je mnoho podnikateľov, starostov a učiteľov, ktorí sa vedia spojiť do aktivít prospešných nielen pre ich, ale aj susediace okresy. Vlády majú zas k dispozícii obrovské možnosti, ako im pomôcť: vedia najímať špičkových expertov, vedia tieto okresy pozitívne diskriminovať a vedia spojiť prácu ministerstiev tak, aby život na Slovensku nekomplikovali, ale slúžili: tu mám na mysli naše nešťastné akože európske normy, ktoré slúžia niekoľkým dodávateľom a ničia malých zamestnávateľov v odľahlých dolinách.

Kežmarok má plán, v ktorom vystupuje koordinácia, plánovanie, klastre a projektové centrum ako číslo jeden. Na to sa viažu konkrétne aktivity pre tvorbu pracovných miest, na medzitrhu práce a vo vzdelávaní. VÚC chce podporiť Kežmarok napríklad pri zladení stredných škôl a potrieb miestneho trhu. Podobne, ako v inde na Slovensku, aj tu totiž platí, že pracovné miesta sú, ale školy akoby pripravovali deti pre úrad, a nie trh práce. Plán je začiatok. Podľa naladenia ľudí z jednotlivých ministerstiev a samotných Kežmarčanov, ktorých som stretol, som optimista. Ak sa tejto nadrezortnej iniciatívy nechytia kovaní úradníci, ale ostane v odbornej rovine, za päť rokov sa dá stihnúť veľa.

01 - Modified: 2008-02-04 14:41:00 - Feat.: 0 - Title: : FIA varuje Španielsko pred ďalšími prejavmi rasizmu
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 09:46