Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Snímka: Reuters
StoryEditor

Merkelová izolovala seba aj Nemecko

17.02.2016, 23:41

Od druhej svetovej vojny ešte nikdy nebolo Nemecko také izolované ako dnes, vďaka Angele Merkelovej. Jedna krajina za druhou začína chápať, že politika, ktorú sa Merkelová snaží vnútiť Európe, je zničujúca.

Začalo sa to neposlušným Maďarskom. Vtedy ešte „skutoční“ Európania kritizovali Maďarsko za to, že si dovolilo postaviť plot na hranici so Srbskom, aby mohlo dodržať Dublinský dohovor. 

Dýka do chrbta

Medzičasom začalo plot stavať aj Rakúsko a Slovinsko (ten už bol však „dobrý“) a svoje hranice zavrelo Dánsko a Švédsko. To Švédsko, ktoré bolo ešte aj pre Nemecko vzorom v pomýlenej migračnej politike. Potom Angelu „zradilo“ Rakúsko, ktoré vyhlásilo strop pre počet migrantov prijatých tento rok na úrovni 37 500. Ten bude dosiahnutý v júni a potom sa stane to, čo od začiatku vravím, že je jediným riešením – Rakúsko uzavrie svoju hranicu. Ešte skôr uzavrie svoju hranicu s Gréckom Macedónsko a, vec nevídaná, robí tak napriek tomu, že pani Merkelová je proti. 

No skutočná „dýka do chrbta“ prišla cez víkend z Francúzska, a to ešte aj v Mníchove. Francúzsky premiér vyhlásil, že zoberú už dávnejšie prisľúbených 30-tisíc migrantov, a potom je koniec. A krajiny V4 sa na summite zhodli, že koniec je hneď.

Ignorácia partnerov

Angela Merkelová ostala sama ako kôl v plote, a to preto, že najprv spôsobila Nemecku obrovské problémy a teraz chce od ostatných krajín, aby jej pomohli tieto problémy riešiť, navyše spôsobom, ktorý všetky problémy ešte viac zhorší. 

Či Merkelovú riadia Američania alebo mimozemšťania, prípadne je všetko z jej hlavy, nevieme. No jasne vidieť, že aj najmocnejšej žene Európy sa môže dostať ignorovania jej partnerov, ak bude trvalo škodiť Európe.

Skutočné riešenie

Vojnovým utečencom treba pomôcť, tak pomôžme im. Tam a nie tu. Európska únia nech spraví všetko pre ukončenie vojny v Sýrii, financuje utečenecké tábory v Libanone, Turecku a Sýrii, avšak zároveň musí uzavrieť hranice.

A pani Merkelová, ako nová matka Tereza Európy, môže naďalej apelovať na štáty, aby boli solidárne a prichýlili utečencov. Napríklad na Spojené arabské emiráty, Saudskú Arábiu alebo hociktorý iný z 56 islamských štátov vo svete. Hlavne však nech už nezavadzia pri skutočnom riešení migrantskej krízy. 

01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 00:38