Robert Fico. Snímka: TASR/AP
StoryEditor

Ako si Fico pod sebou píli konár

25.02.2016, 23:00

Pred dvadsiatimi rokmi boli na Slovensku bezprecedentne zneužité štátne orgány v politickom boji: s vedomím premiéra Mečiara uniesla tajná služba syna hlavy štátu. Cieľom akcie bolo umlčanie prezidenta Michala Kováča, jedného z hlavných kritikov predsedu vlády. Páchatelia si užívajú beztrestnosť vďaka Mečiarovým amnestiám. Návrh na ich zrušenie nikdy nenašiel v parlamente dostatočnú podporu. Pritom každému bolo jasné, že ak únoscovia nebudú potrestaní, podobné zneužitie moci sa môže kedykoľvek zopakovať.

A stalo sa. Mesiac pred tohtoročnými parlamentnými voľbami premiér Fico lživo zaútočil na svojho politického oponenta Igora Matoviča. A tak ako Mečiar v roku 1995, zneužil funkciu a štátne orgány riadené nominantmi Smeru: daňové úrady, ktorých materiály nezákonne zverejnil a políciu, ktorá ako na špagáte začala po víkendoch zabezpečovať výpoveď Ficovho svedka. Ale kým za Mečiara sa v polícii našli odvážlivci, ktorých museli za poctivé vyšetrovanie únosu „kopnúť do gúľ“, Ficovi sa dnes nemá kto postaviť. Poctiví a odvážni vyšetrovatelia boli rad za radom z polície vyštvaní.

Je náhoda, že jedného z kľúčových členov vyšetrovacieho tímu Gorila prevelili z Úradu boja proti organizovanej kriminalite na Odbor boja proti extrémizmu riešiť divácke násilie na štadiónoch? Je náhoda, že na základe anonymného udania vedenie NAKA zobralo vyšetrovateľom preverovanie miliónových podvodov s DPH vo firme Budamar?

Je náhoda, že vyšetrovateľ ďalšej DPH-čkarskej kauzy sa rozhodol odísť do civilu, lebo potom, ako v kauze narazil na predstaviteľov Smeru, ho šikanovala inšpekcia ministra vnútra? Nie, nie je to náhoda. Systém bezpečnostných a justičných orgánov dnes funguje na rovnakom princípe. Kamošov kryje, kritikov likviduje. Najotvorenejšie to opísal bývalý príslušník SIS, vďaka ktorému vznikol spis Gorila: „SIS je úplne deravá, za posledné roky odtiaľ nič poriadne nevyšlo. Takto v princípe fungujú všetky bezpečnostné zložky, respektíve štátny aparát. Aj tam sa mnohí snažia iba zarobiť na províziách.“ Mimochodom, aj jeho z tajnej služby vyštvali.

Čo s tým? Ak zostane pri moci súčasná garnitúra, tak sa nič nezmení. Smer je zabetónovaný vo všetkých orgánoch. Ísť s ním do koalície a umožniť mu naďalej vládnuť by znamenalo legitimizovanie jeho praktík a hrubú čiaru, ktorá sa Slovensku za Mečiara vypomstila. Preto je kľúčové, aby stredopravé strany mali v najbližších voľbách navrch. Nádej, že to tak bude, je čoraz väčšia. Paradoxne, vďaka Robertovi Ficovi.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-21 10:58:30 - Feat.: - Title: Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca 04 - Modified: 2024-03-20 10:31:03 - Feat.: - Title: Šéf úradu vlády sa bráni voči obvineniam: Ide o osobnú pomstu Lipšica 05 - Modified: 2024-03-20 09:14:12 - Feat.: - Title: Zastavme korupciu: Zrušenie ÚŠP bude mať negatívny dosah na boj s kriminalitou
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 20:46