Bratislavský hradPeter Mayer
StoryEditor

Špinavá Bratislava

06.04.2016, 00:00

O Bratislavu sa dlho nik nestaral a teraz, keď má prísť návšteva, sa narýchlo snažíme oprášiť a opraviť všetko, čo sa dá. Presne ako v neporiadnej domácnosti pred príchodom svokry. Aj tu je dôležité plánovanie – prednosť musia dostať tie kusy nábytku, okolo ktorých prejdú dôležití ľudia, aby sme sa pred nimi nemuseli hanbiť. Ale je to celé pritiahnuté za uši.

Nie je to po prvý raz, čo sa v Bratislave chystá dôležitá medzinárodná udalosť, len nedávno sme tu mali majstrovstvá sveta v hokeji, každú chvíľu nás navštívia vzácni prezidenti, raz za čas aj kráľovské páry. My, ako neporiadna domácnosť, sme však stále znovu a znovu zaskočení príchodom návštevy a opätovne látame, aby to mesto aspoň nejako vyzeralo.

Látame, aj to neporiadne. Ak by sa Bratislava chcela naučiť udržiavať čisté mesto a čisté a aj po daždi schodné chodníky, prípadne by sa chcela poučiť od neďalekej Viedne (ktorá sa už niekoľko rokov pýši štatútom najlepšieho mesta pre život) a vstúpiť do doby modernej, mohla by začať upratovať neporiadok a špinu už teraz, niekoľko mesiacov v predstihu nášho predsedníctva. Totiž, povrchy ciest sa robia (aká bude kvalita, to sa uvidí o rok), veľké a nákladné veci napredujú, ale čaty zametačov nevidno a ja mám obavu, že ak nezačnú upratovať mesto v apríli, tak sa to do júla nenaučia. Nie zametači, ale ich šéfovia, organizátori. Potom budeme mať nové asfalty, ale plné odpadkov, nehovoriac o kvalite a schodnosti chodníkov.

Dôležitejšie je, že takéto látanie asi väčšinu Bratislavčanov nepoteší, lebo len potvrdí ich nízky spoločenský štatút a nezáujem mesta o ich potreby. Milí moji, keď nebývame vedľa trasy určenej pre dôležitých hostí a navyše pre vstup do centra používame verejnú dopravu a podchody, veľa dôvodov pre radosť sa asi od mesta nedočkáme.

Pri príprave akčných plánov pre rozvoj zaostávajúcich okresov sa snažíme podporiť miestnych v ich iniciatíve, vo využívaní miestnych zdrojov, formulovaní vízie a plánovaní. Vedia, že ak sa oni nebudú starať o seba, o svoje mestá a svoj rozvoj, nikto iný to za nich neurobí. Bratislava je vôbec najbohatším slovenským regiónom, hlavným mestom Slovenska, životným priestorom pre tisíce pracujúcich a študujúcich, cieľom výprav domácich aj zahraničných turistov. Prvým očividným krokom k racionálnej správe Bratislavy by bola oprava chodníkov, permanentná údržba verejných priestorov a čaty zametačov. Jasné, nedá sa.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 16:31