Daniel KollárPavol Funtál
StoryEditor

Beh na dlhé trate

13.04.2016, 00:00

Napätie pred štartom, po ktorom vás obklopia tisícky bežcov, ich radosť z behu a adrenalín súťaženia. Vnímate energiu tisícok ľudí so spoločným zámerom, vydať zo seba maximum a splniť svoj osobný cieľ. Popri celej trati vás dve hodiny poháňajú väčšie či menšie skupiny divákov, ktoré povzbudzujú so sympatiami celý pelotón.

Prekonať svoju pohodlnosť pri tréningoch, a pred štartom aj strach z toho, či dobehnem „polmaratónskych“ 21,4 kilometra, je zážitkom, ktorý som absolvoval prvýkrát. A stál za to. Asi podobné pocity malo aj ostatných 11 452 bežcov ČSOB Bratislava Maratónu všetkých vekových kategórií v rôznych disciplínach predminulý víkend. Od malých detí až po najstaršieho 84-ročného účastníka. Spolu vytvorili športové podujatie s najväčšou účasťou v Bratislave. Aj keď na trojnásobnú účasť vo Viedni ešte je čo robiť, nemáme sa v Bratislave za čo hanbiť. Práve naopak. Je namieste sa poďakovať zakladateľom, stovkám organizátorov vrátane všetkých dobrovoľníkov, s akým zápalom a profesionalitou vybudovali toto úžasné podujatie.

Za jedenásť ročníkov sa vyšvihol počet účastníkov desaťnásobne hlavne vďaka ich zápalu a výbornej organizácii. A ich mnohoročnému „behu na dlhú trať“ v budovaní spoločenskej hodnoty, akým tradícia aktívneho masového behu amatérov určite je. A to sa nedá urobiť rýchlo, na to treba vieru a chuť niečo trvalé a hodnotné vybudovať. Takýchto počinov je u nás stále málo.

Keď ste fyzicky pritom, odrazu viete, že robíte správnu vec, a nielen pre seba. Spolu s ostatnými bežcami, organizátormi a partnermi, tvoríte podujatie s energiou a prínosom nielen pre seba a svoje zdravie, ale aj pre ostatných. Napríklad pre 1 650 bežiacich v detských disciplínach, ktoré sa učia brať šport ako súčasť života už od malička. Navyše ich štartovné putuje na pomoc onkologicky chorých detí. Alebo pre 37 detí zo šiestich detských domovov, ktorým účasť zadarmo pomohla byť tiež pri tom. Alebo prispením jedného eura za každého účastníka podujatia z ČSOB Nadácie pre jedenásť telesne hendikepovaných detí, ktoré sa aj vďaka účastníkom všetkých disciplín budú môcť hýbať o trochu viac.

Som rád, že môžeme byť skoro celú ranú históriu bratislavského maratónu jeho súčasťou. Naša malá metropola si zaslúži mať takýto športový sviatok, tak ako iné svetové mestá.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
17. apríl 2024 01:50