Ilustračná snímkaPeter Mayer
StoryEditor

Pre rozvoj regiónov

04.05.2016, 00:00

Kým ľudia v najmenej rozvinutých okresoch pripravujú projekty, ktoré by priniesli pracovné miesta a prosperitu ich regiónu, v Bratislave sa bavíme o zásadnej otázke. Čo je lepšie – rozvojové plány šité na mieru, plošné riešenia, alebo oboje? A obávam sa, že keby nás regióny tu v Bratislave nevyrušovali, dokázali by sme diskutovať a sporiť sa tak dlho, až kým by sme všetci nepomreli. Treba spomenúť aj ďalší okruh diskutérov, ktorý rieši, ako nám bude v roku 2060 s tým, že ak nám vtedy má byť dobre, tak dnes nám stačí šetriť.

Na ilustráciu, v marci miera nezamestnanosti na Slovensku klesla pod 10 percent, ale v najmenej rozvinutých okresoch (NRO) sa pohybovala medzi 26,9 percenta a 16,7 percenta, pričom štvrtina ľudí bez práce na Slovensku bola nahlásená v dvanástich NRO. Takmer 38 percent všetkých nezamestnaných bez základného alebo len so základným vzdelaním je v našej dvanástke, kde buď vzdelanostnú skladbu dominujú (viď 61 percent v Kežmarku), alebo kopírujú slovenský priemer (30 percent v Poltári). Takmer 37 percent tých, ktorí sú na Slovensku bez práce dlhšie ako tri roky, je v NRO, kde tvoria väčšinu (51 percent v Rimavskej Sobote), alebo sa blížia slovenskému priemeru (35 percent v Svidníku a Veľkom Krtíši).
Príprava akčných plánov a ich implementácia je pre okresy šancou na zmenu, navyše zmenu zdola, vytvorenou miestnymi starostami, podnikateľmi, riaditeľmi škôl, úradmi práce, občianskymi združeniami, okresnými úradmi a ďalšími s pomocou VÚC a vlády. V tomto zmysle je klasickou komunálnou vecou mimo veľkého politického zápasu. Na druhej strane je obrovskou príležitosťou na spoluprácu politických strán a koaličných partnerov, lebo bez aktívneho prispenia jednotlivých ministrov a ministerstiev sú akčné plány len kusmi papiera.

Samotný splnomocnenec pre podporu NRO nefinancuje a ani nemôže financovať akčné plány, nemôže predsa nahradiť rezorty tak, ako sa o to v minulom období snažil rómsky splnomocnenec. Moja úloha je v tom, aby som pomohol jednotlivým ministerstvám a okresom dosiahnuť väčší efekt za každé vynaložené euro, pričom kľúčom je tvorba pracovných miest. Takže nie iba plány šité na mieru, ani len plošné opatrenia, ale ich kombinácia. Naše okresy majú špecifické problémy, ale poskytujú aj veľmi jasný obraz o tom, kde národné regulácie nefungujú a napríklad vytvárajú podmienky pre presadzovanie zahraničných konkurentov na úkor malých domácich zamestnávateľov. Alebo kde treba pridať v školstve. Regionálny rozvoj je totiž vecou každého, aj každého Bratislavčana.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 08:27