Ján OravecArchív HN
StoryEditor

Je Európa dobrým miestom na podnikanie?

10.06.2016, 00:00

Európa je ešte stále dobrým miestom na život. Už zďaleka však nie je tak dobrým miestom na podnikanie. Politikom ide hlavne o to, aby občania mali životnú úroveň, s ktorou budú ako voliči spokojní. Oveľa menej sa starajú o to, aby boli spokojné aj firmy a podnikatelia. Pritom je evidentné, že jedno s druhým úzko súvisí. Ak sú potreby ekonomiky dlho ignorované, stratí schopnosť vytvárať zdroje, ktoré nevyhnutne potrebujeme na udržanie či dokonca zlepšenie našej životnej úrovne. Politici v členských krajinách a inštitúciách EÚ by si mali konečne zobrať k srdcu niekoľko základných priorít, ktoré sú pre biznis životne dôležité.

Po prvé, v EÚ potrebujeme viac štrukturálnych reforiem a menej centralizácie. Podnikanie potrebuje stabilné rámcové podmienky. Bohužiaľ, namiesto zaručenia stability je zdrojom nestability. Politici v členských krajinách únie k tomu prispievajú tým, že nemajú buď vôľu, alebo odvahu na nevyhnutné štrukturálne reformy. A politici na úrovni EÚ zasa tým, že presadzujú model čoraz väčšej centralizácie rozhodnutí na úrovni EÚ. V takzvanom eurospeaku ide najmä o prehlbovanie hospodárskej, menovej a fiškálnej únie. To však nie je riešením, ale zárodkom budúcich problémov, konfliktov medzi členskými krajinami.

Po druhé, v EÚ naliehavo potrebujeme viac podnikateľskej slobody a menej byrokracie a regulácie. Na tomto mieste bývajú častým predmetom kritiky normy, ktoré zvyšujú náklady na podnikanie, podnikanie komplikujú, či niekedy takmer znemožňujú. V EÚ snaha riešiť tento problém nadobudla podobu agendy lepšej regulácie, iniciatívy na zjednodušenie predpisov EÚ a tým zníženie nákladov na podnikanie, obmedzovanie nadpráce úradníkov pri preberaní legislatívy. Tieto snahy sú doteraz v tieni iných priorít.

Po tretie, v EÚ potrebujeme viac podnikateľského ducha a menej grandióznych investičných projektov na podporu podnikania. Politici v Európe sa podporou podnikania často „zaklínajú“, väčšinou si však na to vyberajú nesprávne nástroje. Ide najmä o vytvorenie Fondu pre strategické investície, ktoré je síce mediálne atraktívne, ale existuje značné riziko premrhania prostriedkov daňových poplatníkov. Mediálne oveľa menej atraktívna, ale zároveň oveľa užitočnejšia, je snaha o zvýšenie kvality podnikateľského vzdelávania od materských škôlok až po univerzity. Tieto priority boli dôležité už dávno pred slovenským predsedníctvom v EÚ, budú dôležité počas jeho šiestich mesiacov, ale zostanú dôležité aj dlho po jeho skončení.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 15:06