Ján Oravec
StoryEditor

Keď sú úrady všemocné, firmy sú bezmocné

05.08.2016, 00:00

Firmy bojujú o prežitie v každodennom konkurenčnom boji proti iným firmám. Potiaľ je to v poriadku. Prestáva to byť v poriadku vo chvíli, keď do tohto procesu vstupujú úrady. Ich rozhodnutia či necitlivý postup, bez zváženia ekonomických dosahov, môžu byť pre firmy fatálne. Najlepšie to ilustrujú dve mediálne najsledovanejšie „kauzy“ tohto a minulého leta.

Minulý rok v auguste vypukol škandál, keď spotrebiteľ skončil v nemocnici v umelom spánku po zjedení cícerovej nátierky firmy Alfa Bio. Neskôr sa ukázalo, že problém vznikol konzumáciou dlho otvoreného výrobku a všetky vykonané testy zabalených nátierok potvrdili, že sú úplne v poriadku. Napriek tomu úrad verejného zdravotníctva tvrdohlavo a opakovane dával testovať vzorky jedinej nátierky, ktorá otravu spôsobila a ešte po niekoľkých mesiacoch ju posielal na testovanie do zahraničných laboratórií. Tento ťažkopádny a necitlivý postup proti firme vyvolal zneistenie zákazníkov, poškodil jej dobré meno a následne mal vplyv na pokles tržieb o približne 30 percent. Celá „kauza“ spôsobila firme existenčné ťažkosti, pričom úrady robili všetko preto, aby ich prehĺbili, nie zmiernili.

Podobne ťažké srdce na úradníkov pôsobiacich ako slon v porceláne musí najnovšie mať – a oprávnene – aj cestovná kancelária Hechter. Jej problémy sa začali vo chvíli, keď jej v už prebiehajúcej turistickej sezóne komerčná poisťovňa vypovedala zmluvu o poistení pre prípad insolventnosti. Keďže ho povinne musí mať každá cestovka, museli okamžite začať hľadať riešenie. To sa však určite nedá nájsť za päť minút. A čas a pokoj im veru nedali ani úrady. Z obchodného problému, za výdatnej asistencie médií, vyrobili „kauzu“. Obchodná inšpekcia im zakázala predaj zájazdov a živnostenský úrad informoval, že jej môže byť pozastavená alebo dokonca zrušená živnosť. Zakázať predaj cestovke uprostred sezóny je to isté ako prikázať železiarňam, aby odstavili všetky taviace pece. Znamenalo by to okamžitý a nezvratný koniec.

Obidve firmy mali v čase vypuknutia ich „káuz“ za sebou viac než 20-ročné úspešné pôsobenie na trhu, s výbornou povesťou a veľkou základňou spokojných klientov. Žiaľ, úrady túto skutočnosť úplne ignorovali. A výdatným podielom prispeli k tomu, aby sa etablované firmy dostali do vážnych, dokonca existenčných problémov. Úradníci sú zväčša ľudia, ktorí nikdy nepodnikali. Mali by však pochopiť, že ani dočasný a čiastkový nesúlad s legislatívou v žiadnom prípade nesmie znamenať okamžitú a definitívnu likvidáciu firmy. Nesmie platiť princíp, že keď sú úrady všemocné, firmy sú bezmocné.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 19:04