Alojz HlinaPeter Mayer
StoryEditor

Bašternákova nová vila

15.08.2016, 23:09

Kým v pondelok bude prebiehať ďalší protest pred Bonaparte, približne sto metrov odtiaľ Ladislav Bašternák nerušene buduje svoju ďalšiu vilu. Rozpráva sa všeličo, že pre koho, aký politicky kanón tam nakoniec bude bývať. Zasvätenci hovoria, že jednou z hlavných motivácií bytia v slovenskej politike je, aby ste sa „dopracovali“ k bývaniu na hradnom kopci. Som jeden z mála, ak nie jediný zo slovenských politikov, ktorý na hradnom kopci býval dávno predtým, ako do politiky vstúpil. Sledujem toto sťahovanie politikov a vybavovačov už dlhšie. Sú čoraz arogantnejší, ich vily čoraz väčšie.

Nevieme preukázať, kto z kaviárových socialistov chce v príbytku Bašternáka zaspávať, pripusťme teda, že túto megavilu stavia Bašternák pre seba. Možno ho omrzelo mať za suseda Milana Kňažka a chce sa dostať do lepšej spoločnosti. Predsa len byť v susedstve komplexu Bonaparte, to je pre ľudí ako Bašternák iná káva ako Kňažko. Bonaparte je okrem personálneho vybavenia aj créme de la créme slovenského urbanizmu. V Číne sa tomu hovorí feng šuej, v Nemecku sa to študuje pod názvom stavebná biológia. Postaviť do štvrti rodinných domov niekoľkoposchodový vred, mutanta bytovky a kancelárskej budovy zaslúžilého kolotočára, je popretie akejkoľvek stavebnej biológie. Bašternák nabudený svojím staviteľským úspechom stavia ďalší vred približne sto metrov od Bonaparte.

Dovolím si upozorniť na dva problémy, ktoré sú s novou vilou Bašternáka spojené a ktorým by sa mali kompetentní venovať. Nevieme, či ju stavajú v súlade s tým, čo v danej zóne môže investor postaviť. Problém je, že sa k projektovej dokumentácii nedá dostať. Štandardne, po vydaní stavebného povolenia, existujú dve sady dokumentácie, jedna na stavebnom úrade, druhá u stavebníka. Stavebný úrad Bratislava Staré Mesto dokumentáciu nemá, keďže je na prokuratúre. Aktuálnym investorom vily je spoločnosť Balax, pre túto firmu vilu stavia spoločnosť Hesit a.s. Predstaviteľa tejto spoločnosti sme sa pred cca troma týždňami telefonicky dopytovali, či je možné poslať mailom aspoň pôdorys a rez stavby. Odpovedal, že to musí prekonzultovať s majiteľom, a odvtedy sa neozval a telefóny už nedvíhal.

Druhý problém sú okolnosti, ktoré naznačovala Aliancia Fair-play s vratkami DPH. Ak by sa totižto nakoniec zistilo, že Bašternákova firma si na stavbu tejto vily „vybrala“ peniaze od štátu vo forme vratiek DPH, tak očakávam, že už nič nemalo brániť tomu, aby sa kompetentní rozhýbali a súdy rozhodovali o tom, že vila prepadne v prospech štátu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-26 12:33:07 - Feat.: - Title: Hlina vyzýva na vyvodenie zodpovednosti pre lykožrútovú kalamitu na Horehroní 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-21 11:53:23 - Feat.: - Title: Opozícia chce k priamym platbám agrovýbor a poslanecký prieskum v platobnej agentúre, vraví Hlina 05 - Modified: 2024-03-15 12:31:48 - Feat.: - Title: Dejú sa klamstvá a podvádzanie zo strany vlády. SaS plne podporuje pondelkový protest farmárov, vraví Hlina
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 19:01