Daniel KollárPavol Funtál
StoryEditor

Podpora pre veľké plány menších firiem

28.09.2016, 00:00

Malé podniky zo Slovenska dokážu naozaj veľké veci. Nehovorím len o tom, že nesú zodpovednosť za takmer tri štvrtiny pracovných miest. Vždy sa rád dočítam o slovenskej spoločnosti, ktorá dokázala uspieť a preraziť v tvrdej konkurencii, prípadne získať uznanie aj v zahraničí.


Na realizáciu dobrého podnikateľského plánu však nestačí len dobrý nápad a znalosti manažmentu. Aj tento úspech z veľkej časti stojí a padá na peniazoch. Živnostníci, malé a stredné podniky mávajú komplikovanejší prístup k financiám ako veľké, etablované firmy. To isté platí aj pre spoločnosti rozbiehajúce inovatívne projekty s väčšou pridanou hodnotou. Ich skúsenosti, výsledky a majetok ešte spravidla nemajú takú „hodnotu“, ktorá by bola dostatočnou zárukou na úspech a zabezpečenie úveru. Zároveň citlivejšie vnímajú legislatívne zmeny a úroveň daňového zaťaženia.


Naši podnikatelia v prieskume Európskej komisie uviedli ako najčastejší dôvod, prečo nežiadajú o bankový úver, aj keby im pomohol v podnikaní, práve obavy z vysokých úrokov. So znižovaním rizikovej prirážky, ale aj so zjemnením iných dôležitých podmienok splácania úverov, pomáhajú európske záručné programy. Keď sme v roku 2013 rozbiehali prvé podnikateľské úvery so zárukou Európskeho investičného fondu, podporili sme viac ako tritisíc podnikov. Pomoc smerovala do regiónov naprieč celým Slovenskom, ale predovšetkým do okolia Banskej Bystrice a Popradu. Ide pritom o oblasti, kde si ľudia hľadajú svoju prácu ťažšie. Aj tieto skúsenosti nás presvedčili o tom, že sprostredkovanie úverov so zárukami a uvoľňovanie úverových podmienok pre malé a stredné podniky má význam.


Preto sme sa ako prvá komerčná banka na Slovensku zapojili do Európskeho fondu pre strategické investície. Záruky nám umožňujú uvoľniť úverové podmienky do celkového objemu úverovania vo výške 135 miliónov eur pre zhruba šesťtisíc firiem na Slovensku. Pre podnikateľa to v praxi znamená viac ako len nižší úrok alebo vyšší schválený úver. Banka mu napríklad umožní rozložiť splácanie úveru na dlhšie časové obdobie alebo mať nižšie zabezpečenie úveru.


Byť podnikateľom, to nie je len odvaha realizovať svoje plány. Je to aj veľká miera zodpovednosti za seba, no najmä za iných. Som presvedčený o tom, že participáciou na tomto veľkom projekte pomôžeme firmám, ktoré sú pre našu ekonomiku kľúčové – z pohľadu zamestnanosti aj tvorby vyššej pridanej hodnoty v podobe inovácií. O to viac potešujúci je fakt, že k tomu dochádza v čase nášho predsedníctva Rade EÚ.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 16:47