Jozef MihálPeter Mayer
StoryEditor

Jozef Mihál: Likvidujte!

05.10.2016, 00:00

Tém na zaujímavý stĺpček je dosť. Napríklad, čo hovoríte na nové Kaliňákove (pardon, „Turčanove“) obchody – či zlodejčiny – na Balkáne? Aj vy obdivujete stavebnú firmu strýka premiéra Roberta Fica, takú úspešnú vo verejných obstarávaniach pri rekonštrukciách materských škôl z eurofondov? A čo poviete na Richterovo vyhlásenie „systém funguje“ ku kauze Čistý deň? Práve v čase, keď z Čistého dňa utiekli dve dievčatá... 

Sú tu aj dobré správy. SaS na októbrové rokovanie parlamentu dáva návrh na zrušenie dvetisíceurových pokút za neskoré prihlásenie zamestnanca do Sociálnej poisťovne. Poznáte to z vlastnej praxe. Vaša mzdárka hodinu meškala do práce – bola s dieťaťom u lekára – a tak prihlásila nového zamestnanca dve hodiny po tom, ako začal pracovať. Podľa nezmyselného ustanovenia zo zákona o nelegálnej práci ste sa tak dopustili nelegálneho zamestnávania a máte na triku pokutu dvetisíc eur. A to navrhujeme zrušiť. Ide len o šikanu poctivých zamestnávateľov. Ak sa k SaS pridajú poslanci za SNS a Most, jeden z byrokratických nezmyslov posledných rokov bude zrušený. Tešte sa.

Okrem tohto návrhu SaS sa na októbrové rokovanie parlamentu dostáva aj Kažimírova novela zákona o dani z príjmov, ktorou sa zavádza daň z dividend. Pozor, dane sa budú platiť nielen z dividend, ale aj z likvidačného zostatku. Stručne a jasne – pokiaľ máte v pláne zlikvidovať vašu s. r. o. a proces začnete až po 1. januári 2017, budete musieť zaplatiť novozavedenú daň z likvidačného zostatku.

Vtip je v tom, že podľa platného zákona o zdravotnom poistení sa pri likvidácii obchodnej spoločnosti z likvidačného zostatku poistné na zdravotné poistenie neplatí. Ak sa chystáte likvidovať vašu s. r. o. a začnete likvidáciu pred 1. januárom 2017, z vyplateného likvidačného zostatku zdravotné odvody neplatíte. A podľa novely zákona o dani z príjmov ešte nebudete platiť ani daň z likvidačného zostatku.

Ale ak si s likvidáciou nešvihnete a proces likvidácie firmy začnete až po 1. januári 2017 – daň z príjmov z likvidačného zostatku platiť budete. A preto: Likvidujte! A začnite ešte pred Silvestrom.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 16:57