vlajka USAReuters
StoryEditor

Využime príležitosť na silnejšie partnerstvo

11.10.2016, 00:00

Počas prvého mesiaca stráveného na Slovensku ma ohromila hĺbka a dynamika americko-slovenských hospodárskych vzťahov. Ešte viac však ich budúci potenciál. Na Slovensku pôsobí takmer 150 amerických spoločností, medzi ktorými sú firmy ako U. S. Steel, Microsfot, AT&T, IBM a Cisco Systems. Na Slovensku vytvorili približne päťdesiattisíc pracovných miest a v priamych investíciách krajine priniesli vyše šesťsto miliónov dolárov. Obchodná výmena medzi našimi krajinami v roku 2015 prevýšila 2,2 miliardy dolárov. Stále však existuje priestor na obrovský rast.

Inovácie a podnikavosť sú kľúčom k vytvoreniu konkurencieschopnej ekonomiky v dvadsiatom prvom storočí a k vytváraniu dobre platených pracovných miest teraz aj v budúcnosti. Veríme, že budeme pokračovať v zdieľaní skúseností pri inováciách s nádejnými podnikateľmi a podporovať rast živého slovenského startupového ekosystému.

V dnešnom svete energetická bezpečnosť znamená aj národnú bezpečnosť. Spojené štáty majú len krok k tomu, aby sa stali jedným z najväčších svetových vývozcov zemného plynu. Ak spolu investujeme do projektov skvapalneného zemného plynu, môžeme diverzifikovať európske energetické zdroje a posilníme európsku bezpečnosť. Spojené štáty zároveň zaznamenali výrazný pokrok v technológiách obnoviteľných zdrojov a veríme, že nájdeme spôsob, ako spolupracovať pri tvorbe udržateľnej budúcnosti.

Zmluva o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve, známa ako TTIP, predstavuje jedinečnú príležitosť odstrániť clá, obmedziť byrokraciu a znížiť náklady transatlantického obchodu pri zachovaní silnej ochrany spotrebiteľov, životného prostredia a pracovných síl. TTIP nám ponúka príležitosť, aby sa z našich štandardov stali nové globálne štandardy. Nemali by sme si ju nechať ujsť.

Ak chceme tieto príležitosti využiť, musíme spoločnými silami podporovať transparentné vládnutie a bojovať s korupciou. Potešilo nás, že Slovensko nedávno prijalo akčné plány a reformy, ktoré majú obmedziť priestor pre korupciu a zefektívniť súdnictvo. Plná implementácia týchto plánov a postavenie previnilcov pred spravodlivosť ukážu, že nikto nestojí nad zákonom. Zviditeľní sa tak odhodlanie Slovenska vytvoriť rovné podmienky pre všetkých, čo následne podporí prílev investícií a vznik nových firiem.

 Vidím obrovský potenciál vybudovať medzi našimi krajinami silnejšie a ešte prínosnejšie hospodárske partnerstvo. Ako nový veľvyslanec USA na Slovensku chcem s vami pracovať na naplnení tohto potenciálu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 18:59