Štefan KassayPavol Funtál
StoryEditor

Zmysel života podľa predpisov

13.10.2016, 00:00

Človek neustále hľadá odpovede na zásadné otázky týkajúce sa vlastnej existencie a života vôbec. Čo očakáva od života a čo život očakáva od neho. Založiť si rodinu, venovať sa deťom, sústrediť sa na prácu, využiť svoj znalostný potenciál a dokázať niečo, čo má trvalú hodnotu?

Povedať, že nemáme čas na hľadanie zmyslu svojho života, je povrchnosť prispievajúca k tomu, s čím sami nesúhlasíme. Zároveň posudzujeme právo vedieť, čo by iní mali robiť a ako by mali žiť! Pritom si ani nevšimneme, že celkom nablízku rachocú zbrane, a nevnímame nešťastie iných, ktoré sa môže hocikedy zvrtnúť a zasiahnuť i nás. Realita je tvrdá a mnohoraká, najmä ak človek príde o prácu. Mnohým sa rozpadne manželstvo, rastú im dlhy, hrozí exekúcia. V zložitostiach doby mnohí strácajú zmysel života.

V náročných situáciách, v spleti zmien, vzťahov a neistôt sa však každý musí rozhodnúť sám, akú si zvolí ďalšiu cestu životom. Pochopiť zmysel života je dôležité najmä vtedy, ak sa človek stará aj o iných ľudí. Napríklad, aký zmysel vidí podnikateľ v podnikaní? Ako sa zachovať voči slušnému človeku, ktorý roky podáva dobrý výkon, no postupne, pribúdaním rokov, svoju výkonnosť stráca? Bezohľadne ho prepustí, alebo toleruje novú skutočnosť aj na úkor predsavzatých podnikateľských výsledkov? Verím, že dosahovanie špičkových výkonov bezcitným spôsobom je zradou ľudskosti a pošliapaním etiky voči sebe samému a vlastným zamestnancom. Rovnako aj nečistými spôsobmi dosiahnutá výhra nad konkurentmi by nemala nikoho blažiť.

Preto si myslím, že dosiahnutý úspech, ak má byť dlhotrvajúci, musí byť spätý s morálkou a etikou. Nemali by sme však ostať iba pri deklarácii toho, čo je správne. Je načase si uvedomiť, že dnes sa ešte stále až povážlivo bezohľadne zaoberáme iba vlastnými problémami a ak sa nám nedarí, je to chyba kohokoľvek, len nie nás samých.

Nevnímame, že aj pasivita má vplyv na spoločensky nežiaduce javy, pretože retarduje ekonomický vývoj a nevyužíva skutočný potenciál ľudí. Postupne neprehľadný virvar názorov aj v celosvetovom rámci sa však mení, dozrieva, formujú sa nové hodnoty. Ľudia si totiž väčšinou uvedomujú, že niečo sa musí urobiť, aby existovala možnosť nastúpiť na novú cestu. Rezonancia udalostí každého dňa totiž v sebe nosí posolstvo prispievajúce k progresívnym zmenám a pochopeniu, že všetci žijeme na jednej zemeguli a že si ju musíme chrániť, rovnako ako zbavovať sa komunikačného smogu a neistôt. Je preto potrebné nachádzať okolnostiam zodpovedajúci zmysel života ľudí celého sveta.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 09:50