Jozef MiháPeter Mayer
StoryEditor

Jozef Mihál: Ako z piatich eur urobiť sto

01.11.2016, 23:00

Dominikáááá! Takto sa to rozliehalo v nedeľu po Facebooku. Nedávno sme oslavovali Peťa Sagana, predtým Maťa Tótha a Škantárovcov. Aj ten, kto nefandí športu, musí priznať, že ho to potešilo a zohrialo pri srdiečku. Ale aby Dominika, Peťo, Maťo, Škantíci a mnohí ďalší naši športovci tešili celý národ, musí športové hnutie na Slovensku fungovať. Na to sú potrebné okrem talentu, usilovnosti a šikovnosti aj peniaze.

Dnes štát dáva prostredníctvom kapitoly ministerstva školstva do športu približne 50 miliónov eur ročne. Samozrejme, šport nikdy nebol financovaný len štátom – dôležitú úlohu majú aj súkromné zdroje. Sponzori. Tak ich zvyčajne označujeme, hoci dávajú do športu financie najmä formou reklamných zmlúv, výnimočne formou darov. Zákon o športe, platný ani nie rok, však prvýkrát v našej legislatíve zadefinoval oficiálne pojem sponzor. Z hlavných atribútov oficiálne definovaného sponzoringu si pripomeňme, že najmenej 90 percent sponzorom venovanej sumy musí ísť skutočne do športu (pri reklamných zmluvách sa často do športu nedostane ani polovica sumy, veľká časť sa cestou „stratí“), sponzorské je v plnej výške daňovo uznaný výdavok (podmienkou však je, že sponzor je celkovo v zisku) a, najmä, sponzoring je transparentná záležitosť, sponzorské zmluvy sú verejne dostupné v informačnom systéme športu.

Prečo sa však sponzori do športu nehrnú? Aj preto, že necítia podporu štátu. Sponzorské síce je daňovo uznaný výdavok, ale to sú viac-menej aj v praxi používané reklamné zmluvy. Riešením by bolo zavedenie superodpočtu. Napríklad: ak by sponzor venoval športovému klubu 100 eur, do daňovo uznaných výdavkov by si zapísal 125 eur. Inými slovami, základ dane by si znížil nie o 100 eur, ale o 125 eur. Dôsledok? Základ dane by tak mal nižší o 25 eur (v porovnaní s reklamou) a pri 21-percentnej sadzbe dane by štátu zaplatil o 5 eur menej. Dôležitý je opačný pohľad. Štát by síce vybral na daniach o 5 eur menej, ale šport by od sponzora získal 100 eur.

Zhrňme si to. Ak štát nájde účinný spôsob, ako prilákať do športu súkromné zdroje, tieto súkromné zdroje nahradia financie, ktoré dnes športové hnutie očakáva od štátu. Ak by sa zaviedol daňový superodpočet, štát by síce zaznamenal mierny výpadok na strane daňových príjmov, ale zásadným spôsobom by sa zvýšil príliv sponzorských zdrojov do športu. Tu skutočne platí, že z piatich eur sa stane sto eur. Len treba pohnúť rozumom a zabudnúť na daňový dogmatizmus. Príležitosťou na to je aktuálne v parlamente prerokúvaná novela zákona o športe.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 03:41