Štefan KassayPavol Funtál
StoryEditor

Nič nie je isté

23.11.2016, 23:00

V týchto novembrových dňoch, viac ako inokedy, kmásajú moju myseľ slová z albumu IMT Smile: „Úsmevy falošné, s blatom sa mieša sneh, všetko sa zmenilo možno len omylom vzťahy sa rozplynú ako v sne!“ Navyše, rojí sa vo mne viac asociácií aj po stretnutí s bulharským básnikom, spisovateľom a dramaturgom Stefanom Canevom. V rámci Festivalu slobody sa hovorí o ideáloch revolúcie, hrdinovia doby preberajú ocenenie za ochranu pamäti národa a prínos k demokratickým premenám v novembri 1989.

„Chodníky tŕnisté, ľahli si pod lístie a dobrý úmysel kam mal prísť neprišiel, zdá sa, že všetko je neisté,“ rezonujú v mojom vnútri pôsobivé slová, akoby potvrdzujúce odchýlku skutočnosti oproti vysnívaným podobám života. „Chodníky tŕnisté…“ ľudia majú nemalé starosti a boria sa životom každý deň. Mnohí nezaslúžene trú biedu a majú dilemu, či zaplatiť deťom školský výlet, alebo iné bežné veci. Spoločenský pohyb je vratký, často prekvapivý.


Opatrenia aj k pozitívnej k zmene sa trieštia v konaní jednotlivcov, ale aj organizovaných skupín rozličného zamerania. Dobré úmysly na hociktorej úrovni vedenia produkčných alebo aj iných inštitúcií a konkrétnych výkonov majú krátku životnosť, sotvakedy prinesú hmatateľný výsledok. Nemožno to zmeniť? Predsa „nič nie je isté“, môže znamenať aj hľadanie cesty k zlepšeniu situácie, k náprave chýb a v presvedčení, že i tvrdý život sa oplatí žiť, že nasadenie na maximum prinesie svoje kladné výsledky a že je tu aj nádej na lepšiu budúcnosť. Nalaďme sa preto na krajšiu nôtu, pousilujme sa spojiť zdravé sily jednotným smerom.

Pravdaže, každý má iné možnosti. „Nič nie je isté,“ ale nič nepríde samo. A tak pozorujeme, ako v snahe vyslobodiť sa zo záťaže pochybností sa hľadajú východiská v kolektívnom rozume, možno aj v pocite stretávať sa a vzájomne sa radiť, využiť pre dobro veci aj vlastné skúsenosti.


Možno aj preto sa čoraz častejšie usporadúvajú konferencie, stretnutia – a to nielen v blízkom okolí, ale aj v širšom, celoštátnom a celoeurópskom priestore. Na podobnej báze sa rodí aj očakávaná medzinárodná konferencia New Europe, ktorá bude otvorená už nasledujúci utorok (29. novembra 2016) na Smolenickom zámku, reprezentačnom mieste pre stretnutia vedcov z celého sveta. Verme, že úsilie organizátorov a účastníkov sa v kontinuite času naplní žiaducimi skutkami a že neostane iba v rovine pochybností o budúcej zlepšujúcej sa realite v duchu „nič nie je isté“!

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 20:16