parkovaniePavol Funtál
StoryEditor

Dvojročné parkovanie v Bratislave zadarmo

04.01.2017, 23:00

Nervozita Bratislavčanov je pochopiteľná. Veď problém parkovania sa ich dotýka každý deň. Primátor predložil návrh parkovacej politiky poslancom na schválenie, no v štýle vyskúšajme a uvidíme. Všetci sme vedeli, do čoho sa púšťame. A postupom času sme si aj všetci uvedomovali, že je to pre našu metropolu nutnosť. Som rád, že do všeobecne záväzného nariadenia sa mi podarilo dostať ustanovenie o dvojročnej bezplatnej testovacej prevádzke pre Bratislavčanov. Som presvedčený, že nemôžeme robiť z ľudí pokusných králikov. Hlavne nie na ich účet.

Štatistika ani údaje neexistujú. My vlastne nevieme povedať, koľko parkovacích miest je pre Bratislavu potrebných. Nevie to mesto, nevedia to mestské časti. Pracujeme len s dohadmi či odhadmi. To však relevantné údaje nie sú. Preto si myslím, že náladu obyvateľov určite nezlepšíme tým, že zaplatia za parkovanie a ešte aj nebudú mať kde parkovať. Každú sumu, ktorú by sme dnes vystrelili na občana, by sme triafali vedľa. Išlo by len o odhady z brucha. A na amaterizmus nikto zvedavý nie je. Keď budeme poznať skutočný stav, vtedy môžeme určovať aj ceny za parkovanie. A vtedy to budú akceptovať všetci. Nechcel som dovoliť nezodpovedný prístup k obyvateľom môjho mesta a mojej mestskej štvrte.

Dvojročné bezplatné testovanie parkovacej politiky pre Bratislavčanov, ktoré som navrhol, prinesie dostatok času pre všetkých, aby si na nový systém zvykli. Zároveň nám poskytne štatistiky, ktoré sú nutnosťou pre skutočne funkčné riešenie. Výsledkom by mohla byť prejazdnejšia Bratislava, vybudované záchytné parkoviská a komfortná jazda novými vozidlami MHD. Dnes nikto nevie povedať, koľko budeme potrebovať vybudovať parkovacích miest. Nevieme to ani u nás, v Rači.

A práve preto som predložil pozmeňovací návrh na možnosť zavedenia bezplatnej testovacej prevádzky. Som presvedčený, že systémové riešenie bude výhrou nielen pre Bratislavčanov, ale aj pre samosprávu. Získa totiž prehľad o automobilovom parku svojich obyvateľov. Zároveň zistíme potrebu parkovania domácich aj dochádzajúcich a tiež to, koľko parkovacích miest a v ktorej lokalite chýba. Vytvorí sa tým aj dostatočný priestor pre zavedenie komerčného parkovania, ktoré môžu využívať všetci tí, ktorí v Bratislave trvalý pobyt nemajú.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 07:01