Miroslav BeblavýPavol Funtál
StoryEditor

Prečo Fico nadáva bezvýznamnému poslancovi

16.01.2017, 23:00

Vo štvrtok ma Robert Fico nazval bezvýznamným poslancom a vynadal mojej rodine. V nedeľu ma zasa Andrej Danko označil za zúfalca a strčil do jednej kategórie s Matovičom. Čím som si to vyslúžil? S kolegyňou Katkou Macháčkovou sme navrhli zrušiť VÚC, nazývané aj župy.


Vyššie územné celky nesplnili žiadny zo zásadných cieľov, ktoré im pripisovala reforma verejnej správy. Neprispeli k riešeniu regionálnych rozdielov. Naopak, rozdiely v nezamestnanosti, priemernej mzde či HDP medzi krajmi sa za 15 rokov buď zvýšili, alebo nezmenili. Nepriniesli efektívnejšiu správu. Od roku 2004, keď sa na VÚC preniesli posledné významnejšie právomoci, sa počet zamestnancov samotných župných úradov zvýšil o 57 percent a dlh dosiahol z nuly 370 miliónov eur. Taký nárast nemal štát ani obce. Účasť vo voľbách je s výnimkou volieb do europarlamentu dlhodobo najnižšia.


Robert Fico aj Robert Kaliňák roky hovoria o tom, že VÚC treba zrušiť. Na tom sa zhodneme. Nikdy to však nenavrhli, ani keď vládli sami. Dôvod je prostý – župy sú ideálny nástroj obživy pre stranícke štruktúry. Napríklad Fico má v NR SR 49 poslancov. Traja sú župani, ďalší je vicežupanom, piaty ním bol, kým sa sám nevzdal, šiesty je riaditeľom úradu župy a ďalší štrnásti sú župní poslanci alebo riaditelia župných zariadení alebo oboje. Ďalší traja takto živili seba alebo svoje rodiny v Bratislavskom a Banskobystrickom kraji, kým ich Frešo s Kotlebom nevyhodili. Áno, celá polovica smeráckej poslaneckej elity je popri všetkých celoštátnych funkciách ešte pevne napojená na župy.


Pripomeňme si naberanie nových úradníkov, ktoré som vyčíslil vyššie. Predstavte si stovky regionálnych straníckych kádrov, ktorí takto vegetujú. Župy sú totiž pod minimálnou verejnou kontrolou. Keď v niektorých ani len poriadne nezverejňovali majetkové priznania, nikto si to roky nevšimol. A predstavte si, čo by v takej strane nastalo, keby zrazu došlo šéfstvo a povedalo, že koniec párty. Koniec spriaznených obstarávaní, žiadne zamestnávanie manželiek, dcér a bratrancov na župnom úrade, kde neotravujú žiadni občania. Ani župan Blanár by už nemohol nakúpiť predražené CT-čka pre svoje nemocnice. V Smere by nastala – ak nie revolúcia, tak veľké pnutie.


A tak je Fico v pasci – zrušiť župy nemôže, ale v parlamente leží 28 zákonov, ktoré by mal podľa svojich rečí podporiť. Uvidíme, ako sa s tým vyrovná. Keď prestane nadávať, mal by dostávať dookola len dve otázky – tak ste za alebo proti zrušeniu VÚC? A budú podľa toho hlasovať aj vaši poslanci?

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 12:45