Robert FicoPavol Funtál
StoryEditor

Spojme sa proti fašizmu

23.01.2017, 23:00
Dnes píše Robert Fico

„Prišli, rodičov pobrali, mamu a sestru zabili, otec prišiel domov ranený. Dom spálili.“ To nie je úvod historického románu, ale skutočné spomienky pani Emílie Šurianskej, ktorá ako jedna z mála prežila fašistické besnenie v Kľaku a Ostrom Grúni pred 72 rokmi. Slová, ktoré som si vypočul cez víkend počas spomienky na Krvavú nedeľu, jeden z najhorších vojnových zločinov v strednej Európe.


Zlo, ktoré dnes fašizmus predstavuje, nie je vôbec plazivé, ako občas počúvame, ale úplne reálne. Má konkrétnu podobu výziev na vešanie, strieľanie či zostavovanie zoznamov zradcov na sociálnych sieťach. Má však aj podobu hlasov na pôde demokratického parlamentu, otvorene spochybňujúcich fašistické zverstvá z čias druhej svetovej vojny. Má aj podobu zelených tričiek, ktorých majitelia sa pod rúškom zavádzania poriadku vo vlakoch priamo hlásia k ideológii, v mene ktorej sa na Slovensku pred 72 rokmi zabíjalo. 


Slovenské národné povstanie, klenot našej národnej histórie, bolo okrem vzoprenia sa fašizmu unikátne aj tým, že dokázalo odporcov fašizmu zjednotiť. Plece pri pleci bojovali vedľa seba občianski demokrati s komunistami, povstaleckí vojaci s partizánmi, Slováci s Rusmi či Francúzmi. Pred rôznymi presvedčeniami, názormi či pôvodmi uprednostnili spoločný záujem, ktorým bola porážka zla.


Nájdime aj dnes inšpiráciu v tomto spojení proti zlu. Aj dnes ho porazíme len tak, že odložíme vlastné animozity, povznesieme sa nad osobné spory a dokážeme podať i prijať podanú ruku. Inak sa budeme ďalej čudovať, ako práve v obciach, ktoré na vlastnej koži zažili vyčíňanie fašistov, politicky boduje človek a strana, otvorene sa hlásiaca k nenávisti.


Na jeseň nás čakajú voľby do vyšších územných celkov. Je to obrovský paradox, že práve v srdci Slovenska, ktoré najviac zažilo najostrejšie boje a kde vytieklo najviac krvi, nám dnes vládnu pohrobkovia fašizmu, ktorí sa svojimi skutočnými cieľmi nikdy netajili. Preto vyzývam demokratické politické strany i nezávislých kandidátov na zodpovedný postoj a jasné slovo, že vieme povýšiť spoločný záujem krajiny nad žabomyšie vojny. Spojme sa proti zlu, ktoré rastie a bujnie, ukážme dobrú vôľu, pokoru voči ľuďom i voči sebe navzájom a skončime s experimentom, ktorý Banskobystrickému kraju i Slovensku nič dobré nepriniesol.

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 22:54