Jozef MihálPeter Mayer
StoryEditor

Zákazom práce za vyššiu zamestnanosť!

24.01.2017, 23:00

Druhá vláda Roberta Fica mala a tretia ešte stále má to šťastie, že vládla či vládne v čase slušného ekonomického rastu. Slovenské firmy majú dostatok zákaziek, autá a televízory sa predávajú lepšie ako teplé rožky a zamestnávatelia zúfalo hľadajú kvalifikovaných zamestnancov. A tak nás premiér Fico s ministrom práce Richterom v pravidelných mesačných intervaloch s úsmevom informujú o ďalšom poklese nezamestnanosti.


Nespomínam si však na jediné opatrenie, ktorým by minister Richter skutočne pomohol zvýšiť zamestnanosť na Slovensku či zlepšiť podnikateľské prostredie. Ak sa zamestnanosť zvyšuje a nezamestnanosť klesá, je to napriek opatreniam vlády a nie vďaka nim. Spomeňte si napríklad na „hit“ predošlého roka – zákon o cezhraničnej spolupráci pri vysielaní zamestnancov. Zbytočná ďalšia byrokracia, brániaca zamestnancom pracovať. Aj aktuálny balík zákonov, ktorý vláda a jej poslanci prinášajú na januárové rokovanie parlamentu, neobsahuje žiaden „zlepšovák“. Naopak. Chystá sa zákaz práce predavačiek vo sviatok a zásadné obmedzenie práce pre evidovaných nezamestnaných.


Ak budú musieť byť obchody v niektoré dni zatvorené, nebudú potrebovať toľko predavačiek, čo dnes. Nové pracovné miesta v maloobchode sa takto nevytvoria. A predavačky si zarobia menej – veď za prácu vo sviatok im musel zamestnávateľ poskytnúť najmenej 50-percentný príplatok ku mzde. Richter stoj čo stoj potrebuje z úradov práce vytlačiť čo najviac evidovaných nezamestnaných a tak „znížiť“ nezamestnanosť. Preto ide nezamestnaných obrať o možnosť privyrobiť si. Ak doteraz mohli evidovaní nezamestnaní pracovať na dohody o vykonaní práce alebo na čiastočné úväzky v pracovnom pomere – s obmedzením výšky zárobku na maximálne 148 eur mesačne – od mája im Richter prácu na dohodu obmedzí najviac na 40 dní počas jedného roka a prácu na čiastočné úväzky im zakáže úplne. A to vraj preto, lebo „sa to zneužíva“.


Ešte v novembri som hovoril so zamestnávateľmi – poľnohospodármi – v regióne Nové Zámky. Nechápali. Vysvetľovali mi, že bez pomoci evidovaných nezamestnaných im nebude mať kto v sezóne pozbierať úrodu, ovocie, hrozno. Za tú odmenu, ktorú dokážu ponúknuť, iných ľudí ako evidovaných nezamestnaných nezoženú. Práce majú dostatok, ale sezóna zberu a ďalších prác trvá podstatne dlhšie ako mesiac a desať dní.


To, čo Richter chystá, je veľmi nerozumný návrh. Som zvedavý na diskusiu v parlamente – napríklad na poslancov za stranu Most-Híd, ktorí by sa mali postaviť na stranu Novozámčanov, svojich voličov.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 21:52