Štefan KassayPavol Funtál
StoryEditor

Export prináša úžitok štátu aj podnikom

01.02.2017, 23:00

Ekonomické úseky bilancujú rok a pripravujú účtovnú závierku. Nie sú to definitívne výsledky, ale z účtovných výkazov sa črtá finančná pozícia podniku. Keďže ekonomika je závislá od podnikateľského prostredia a udalostí vo svete, aj ekonomika podnikov často kolíše a vznikajú riziká, s ktorými každý vrcholový manažér musí rátať.

Podľa bežne prístupných informácií oproti predpokladu sa javí možný pokles exportu. Ak najvyšší predstaviteľ korporácie povie, že „dosahujeme až 60 percent exportu z celkovej produkcie“, vyvolá to nemalú pozornosť. Rad ostatných ukazovateľov je rovnako pozoruhodných. Ciest je veľa, ale každý podnikateľ, manažér alebo vedenie sa musia rozhodnúť. Ak export vynáša viacej ako predaj doma a úsilie podniku smeruje k excelentnosti výrobkov a procesov, prečo váhať? Dilema môže spočívať v tom, že excelentné slovenské produkty by mali poznať nielen zahraniční zákazníci, ale predovšetkým slovenskí! Vyjadruje to aj kampaň Kupujte slovenské výrobky, keďže ak ich uprednostníme, dávame prácu našim fabrikám a ľuďom. Že je to riziko? Samozrejme, podnikanie je rizikové a na úspech neexistuje záručný list!

O tom, že výrobky so značkou Slovenska môžu byť atraktívne, som sa presvedčil v reštaurácii Kozí vŕšok v Ivachnovej. Je to manifest, ukážka, niečo vzorové svojím dizajnom, doplnkami a obsluhou, akoby zvestovala – aj také je Slovensko! Som presvedčený, že podobných firiem je viac. Vytvárajú ich manažéri s veľkou dávkou odvahy, príkladné osobnosti. Konajú a nerečnia. 

Politika bez ekonomiky nie je možná, rovnako ako nie je možná ekonomika bez politiky. Pravdaže, je oveľa ľahšie formulovať tézy a ideály, ako zavádzať novú výrobu, udržiavať tradičné výrobky a zároveň byť konkurencieschopný prinajmenšom v európskej dimenzii. Najlepšou stratégiou na všetkých úrovniach je združenie politík disciplíny, starostlivosti o ľudí, politika vzdelávania, uplatňovania znalostí, politika spravodlivého odmeňovania podľa zásluhovosti a predovšetkým politika dobrých vzťahov medzi ľuďmi. Podstatné je mať pre podnikanie zmysel, určiť nosnú ideu a dosiahnuť harmóniu podnikateľskej stratégie.

Podnik predchádza prekvapeniam včasnými opatreniami. Samozrejme, nereálnymi sľubmi, rečami či politikárčením sa iba nadnesene supluje skutočný výkon založený na každodennom úsilí, disciplíne a poctivosti voči svojim zamestnancom, voči štátu. Úsilím a vytrvalosťou sa dosahuje, že podnik a jeho produkty sú uznávané aj u konkurencie.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 04:21