Rok 2016 znamenal pre predsedu extrémistickej ĽSNS zásadný zlom. Po marcových parlamentných voľbách si spolu s trinástimi ďalšími straníkmi sadol do parlamentných lavíc. Pritom to nie je tak dávno, čo Kotleba pochodoval slovenskými námestiami v čiernej uniforme nápadne pripomínajúcej gardistickú rovnošatu z čias vojnového slovenského štátu. Jeho Slovenskú pospolitosť súd v roku 2006 rozpustil. Neskôr sa preorientoval na zelené tričká a menčestrové sako a v roku 2013 sa stal banskobystrickým županom. Do parlamentu sa pokúšal dostať už od roku 2010. Kotleba bol pritom pre širokú verejnosť volebným prekvapením. Prieskumy zverejnené dva týždne pred voľbami mu totiž nedávali šancu. Napokon však jeho strana získala vyše osem percent. Dôvody jeho úspechu hľadali mnohí analytici. „Dáva jednoduchú odpoveď na problémy, ktoré ťažia ľudí. My to zvládneme, my ich vyženieme, a to ľuďom imponuje, že sa zbavia problému, ktorý sami nevedia vyriešiť,“ myslí si politológ Miroslav Kusý.TASR/M. Svítok
StoryEditor

Richard Sulík: Fico, najväčší pomocník Kotlebu

05.02.2017, 23:00

Robert Fico má plné ústa rečí o extrémizme, nasadzuje elitných policajtov, aby surfovali po internete, vyzýva všetky politické sily, aby sa spojili proti Marianovi Kotlebovi. Pritom jeho koaličný partner, kapitán Andrej Danko, nasadí v každom kraji svojich vlastných kandidátov, čím ako prvý rozbíja akési spájanie. Ale najväčším podporovateľom Kotlebu je Robert Fico osobne. Na návrh jeho vlády zrušili minulý štvrtok koaliční poslanci dvojkolové voľby, čo pomôže najviac Kotlebovi.

Treba však na rovinu povedať aj to, že ak by sa za Kotlebu kradlo na župe toľko, čo za Maňku, ak by sa napríklad posypová soľ nakupovala naďalej za 100 eur na tonu a nie za 70, tak by ľudia Kotlebu jednoducho nevolili a žiadne koalície by neboli potrebné.

Dvojkolové voľby majú zmysel všade tam, kde sa volí jeden človek (takzvané väčšinové voľby), napríklad župan. Dôvod je dať voličom možnosť si v druhom kole, kde nastúpia len dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola, vybrať kandidáta, ktorý im vyhovuje viac (i keď ho v prvom kole nemuseli voliť). Týmto spôsobom je zabezpečené, že vyhrá kandidát s najširšou podporou. Iný príklad sú vlaky zadarmo, ktoré stoja asi 15 miliónov eur ročne. Za tieto peniaze mohlo byť zamestnaných niekoľko stovák strážnikov, ktorí by sa starali o poriadok a bezpečnosť vo vlakoch. Lenže nie, lebo lacný populizmus išiel Robertovi Ficovi vždy lepšie, ako funkčné riešenia. A tak teraz sa o bezpečnosť starajú Kotlebovi chlapci v zelených tričkách a ľudia si to pochvaľujú. Lepšiu podporu si Kotleba nemohol želať. Jediné, na čo sa vládna koalícia zmohla, je zákonom zakázať chrániť cestujúcich pred živlami. Skvelé.

Aby toho nebolo dosť, odklepne minister vnútra Kaliňák 1,8 milióna eur pre Migračné informačné centrum, aby nám nejakí na štátny cecok prisatí mimovládkari vysvetľovali, ako je super mať migrantov na Slovensku.

Bude to osobná zodpovednosť Roberta Fica, ak Marian Kotleba bude opätovne zvolený za župana, presne tak, ako mu svojimi mimoriadne arogantnými rečami o vreci zemiakov dopomohol k županskej stoličke prvýkrát.

01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 03 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 04 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 05 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine?
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 09:29